Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Konstantin Jacoby
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Konstantin Jacoby
5. marca 2014 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Konstantin Jacoby: UkrainEUkraine – Čas na zodpovednosť

Euromajdan – odpor – pád „mocných“

Videli sme, ako protesty, ktoré prebiehali od 21. novembra 2013, poznačilo násilie. Od 21. februára ľuďom neostalo nič iné, než sa brániť a nevzdať sa Majdanu ako útočiska a symbolu odporu. Boli sme svedkami vysokej ceny krviprelievania, náhlej diplomatickej misie ministrov a poslancov EÚ v Kyjeve, kolapsu a úpadku moci režimu Viktora Janukovyča. Dokumenty z obytných rezidencií „držiteľov moci“ odhalili, že ako finálny úder sa pripravoval scenár masového vraždenia.

Krátkodobé úlohy

História učí, že je zodpovednosťou všetkých zainteresovaných strán, aby sa na Ukrajine ustanovil štátny systém, ktorý by vrátil ľuďom dôveru v ich budúcnosť. V súčasnosti sa zdá, že väčšina z nich túto zodpovednosť i preberá. My Európania v konečnom dôsledku tiež prijímame vysoký podiel zodpovednosti za budúci vývoj na Ukrajine, podobne ako i Ukrajinci prevzali do vlastných rúk zodpovednosť za budúcnosť a zaplatili za to viac ako 90 mŕtvymi a stovkami zranených.

Nová „technická vláda“ preberá vedenie Ukrajiny počas prvej fázy prechodu k demokratickému systému a ustanovuje rámec, ktorý má zabrániť zvráteniu víťazstva nad diktátorským systémom, hoci v súčasnosti je stále nutné odvrátiť kolaps štátu – sociálny, hospodársky i územný. Hospodárska obnova a vytvorenie pretrvávajúcej politickej integrity si vyžadujú spoľahlivú pomoc na všetkých úrovniach. V tomto smere by mal byť hlavným krokom podpis Asociačnej dohody (vrátane DCFTA) medzi Ukrajinou a Európskou úniou, čo by sa snáď mohlo udiať na summite 21. marca 2014. To by pozdvihlo dôveru Ukrajincov v ďalší vývoj.

Energetické vzťahy

Ukrajina, rovnako ako i jej susedia patriaci do EÚ, najmä krajiny V4, zohrávajú dôležitú rolu v preprave primárnych energetických surovín, zemného plynu a ropy. Obavy pramenia z absencie jasných cieľov ukrajinskej štátnej energetickej stratégie a neuveriteľne rozšírená korupcia je navyše prekážkou, ktorá zabraňuje akýmkoľvek zmysluplným investíciám.

V roku 2013 sa objavili vážne problémy v oblasti dodávky elektriny, ktoré spôsobil pokles na strane výroby. Prenosová sústava je už roky vystavená neustálej hrozbe kolapsu. Miera strát tepla v systémoch centrálneho zásobovania dosahuje 50 % a neprijímajú sa žiadne opatrenia pre zvyšovanie energetickej efektívnosti. Desiatky rozsiahlych energetických projektov sú zmrazené a ich dokončenie je ohrozené.

Prvé kroky smerujúce k zvýšeniu transparentnosti v tomto smere už spravili médiá. Ďalšie, nadväzujúce kroky však musia vykonať politici. Programy financované Európskou komisiou a Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBRD) sa realizujú viac ako dve desaťročia, spravidla však s omeškaniami a obmedzenými možnosťami nastoliť zmenu. Súčasná situácia, akokoľvek sa dnes zdá zložitá, môže so silnou podporou a verejnou vôľou Ukrajincov viesť k zmenám, ktoré odblokujú dlhodobé investície prinášajúce benefity a smerujúce k integrácii do európskeho trhu. Navyše, existujúce väzby na všetkých úrovniach by sa mali využiť na posilnenie a realizáciu príležitostí pre ďalší rozvoj.

Energetika a energeticko-priemyselné väzby Ukrajiny na Rusko a významná miera závislosti Ukrajiny na Rusku majú geopolitický rozmer, s významným dopadom na Európu. Vidiac vojenskú agresiu voči tejto krajine, je ťažko pochopiteľné, prečo je v záujme ruských podnikateľov a energetických firiem hospodársky slabá a pred kolapsom stojaca Ukrajina. Životaschopná, nezávislá, trhovo orientovaná a produktívna ukrajinská ekonomika by bola pre Rusko oveľa prínosnejšia. Ak bude vojenská intervencia Ruska na Ukrajine úspešná, je viac než otázne, ako môžu na takomto základe ruské firmy pomýšľať na vstup na európsky trh, napríklad prostredníctvom výstavby nových jadrových elektrární, a to dokonca aj v prípade, že ruské technológie by boli z technického a hospodárskeho hľadiska výhodnejšie. V tomto smere bude rozhodujúca najmä verejná mienka.

Bez zveličovania možno konštatovať, že nadišiel čas na prevzatie zodpovednosti, pričom prvý rozhodujúci krok už spravil ukrajinský ľud.

Autor pôsobí ako energetický konzultant vo svojej spoločnosti EEE JacobyKo, v minulosti spolupracoval s AREVA.

Preklad: energia.sk

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.