Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Termostatická hlavica na radiátore - Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Termostatická hlavica na radiátore
4. mája 2017 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Koniec vykurovacej sezóny sa blíži. Ako používať termostatické hlavice?

Vonkajšie teploty nám naznačujú, že obdobie vykurovania sa blíži ku koncu. Termostatické hlavice radiátorov sú už dnes pre väčšinu slovenských domácností samozrejmosťou. No napriek tomu nie každý vie, ako ich adekvátne používať po skončení vykurovacej sezóny.

Termostatické hlavice dokážu ušetriť až tretinu nákladov na teplo. Na týchto jednoduchých zariadeniach, ktoré spájajú potrubie s radiátorom, dokážeme pomocou stupnice nastaviť teplotu v miestnosti presne podľa našich preferencií. Reguláciu teploty vykonávame uzatváraním alebo otváraním ventilu.

Keď sa skončí vykurovanie, odborníci radia nastaviť termostatickú hlavicu na najvyšší stupeň. Otvorením ventilu sa znižuje jeho opotrebenie a tým pádom zvyšuje životnosť. „V priebehu opráv a revízií zariadení pre dodávku tepla pri letných odstávkach sa prípadné nečistoty neusádzajú v potrubí a ich plynulé odplavenie znižuje riziko nefunkčnosti termostatického ventilu pri zahájení ďalšej vykurovacej sezóny,“ vysvetlil Peter Jančula, technický expert firmy ista.

Rady ako používať termostatické ventily:

Z hľadiska úspor je najvhodnejšie hlavicu dlhodobo nastaviť na požadovaný stupeň a teplotu v miestnosti potom regulovať jej miernym pootočením, ktoré zmení teplotu o 2 až 4 stupne.

Termostatická hlavica nesmie byť zakrytá záclonami alebo nábytkom. Ak prekážku nie je možné z objektívnych príčin odstrániť, odborníci odporúčajú inštalovať termostatickú hlavicu s oddeleným teplotným snímačom.

Ak je teplota v miestnosti príjemná a radiátory studené, nie je dôvod znepokojovať sa. Hlavica otvára ventil iba vtedy, keď teplota v danej miestnosti klesne pod vami nastavený stupeň na termostatickej hlavici.

V noci je možné energiu na vykurovanie šetriť privretím hlavice o 1 stupeň.

Ak vetráte, nastavte hlavicu na najnižší stupeň. Pri znížení teploty v miestnosti dochádza pri otvorenom ventile k zvýšeniu prietoku vody do vykurovacieho telesa, v dôsledku čoho dochádza k plytvaniu. Na teplotné rozdiely reagujú aj pomerové rozdeľovače tepla, čo váš môže nepríjemne prekvapiť pri  konečnom rozpočítaní nákladov za teplo.

Ak chcete pri regulácii kúrenia dosiahnuť väčší komfort, možným riešením je termostatická hlavica s programovateľným termostatom. Takéto zariadenia umožňujú nastavovať intenzitu vykurovania v čase, napríklad, keď ste mimo domova. Dokážu tiež určiť, kedy bude kúrenie v miestnosti zapnuté a kedy nie.

Úspory pri využívaní takejto programovateľnej termostatickej hlavice sa môžu podľa odborníkov pohybovať od 5 až do 15 %. Ich nevýhodou je mierne vyššia cena, resp. nutnosť zhruba raz ročne meniť batériu či občasný hluk elektromotora.

Kedy začína a končí vykurovacie sezóna?

Podľa platného zákona sa vykurovacia sezóna začína formálne vždy 1. septembra príslušného kalendárneho roka a končí 31. mája roka nasledujúceho. Dodávateľ je však povinný začať s vykurovaním, ak vonkajšia priemerná teplota klesne v tomto období klesne počas 2 za sebou nasledujúcich dní pod 13 °C.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.