Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
EMO3 - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
EMO3. Foto:energia.sk
28. októbra 2016 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Konečný účet za dostavbu Mochoviec sa navýši takmer o miliardu eur

Dostavba AE Mochovce sa predraží. Aktualizovaný rozpočet prezradil podľa TASR štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Vojtech Ferencz. „Slovenské elektrárne nám pred tromi týždňami listom oznámili, že dokončia tretí blok v lete 2018 a štvrtý blok až v lete 2019. Zároveň napriek valnému zhromaždeniu z novembra 2014, kedy avizovali navýšenie rozpočtu na 4,6 miliardy eur, opätovne žiadajú o navýšenie rozpočtu na úroveň 5,4 miliardy eur,“ povedal vo štvrtok na konferencii Úloha občianskej spoločnosti v energetickej únii v Bratislave.

To, že konečný účet za EMO34 bude vyšší, pripustil minister hospodárstva Peter Žiga už na Európskom jadrovom fóre. Podľa poslednej dohody akcionárov z roku 2014 sa mal rozpočet ustáliť na 4,63 mld. eur. Minulý týždeň ale Žiga nevylúčil potrebu uvoľnenia ďalších 500 mil. eur.

„Akcionári Slovenských elektrární rokujú o Správe o dostavbe tretieho a štvrtého bloku AE Mochovce. Táto Správa aktualizuje harmonogram a rozpočet projektu, ktoré budú zverejnené po dosiahnutí dohody medzi akcionármi,“ napísala pre náš portál hovorkyňa SE Janka Burdová.

Koncom júla vstúpil do Slovenských elektrární Energetický a průmyslový holding (EPH). EPH podpísal s Enelom zmluvu o postupnom odkúpení 66 % akcií v dvoch krokoch. Transakcia sa uzavrie po sprevádzkovaní EMO34. Až do spustenia rozostavaných blokov je za projekt zodpovedný  Enel, ktorý štát dlhodobo viní z predražovania a posúvania harmonogramu.

Inštalovaný výkon tlakovodných reaktorov typu VVER-440 má byť 2×471 MW. EMO34 sú jediným projektom reaktorov VVER, na ktorom sa nepodieľa priamo ruský Atomstrojexport.

Projekt EMO34 má od apríla tohto roku na starosti anglický inžinier John Clark. Stavebné práce na treťom bloku v lete ukončila kontrolná montáž reaktora, momentálne prebieha fáza skúšok a testovania. Slovenské elektrárne v októbri uzavreli zmluvy so Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou o pripojení 3. bloku AE Mochovce do prenosovej sústavy. V rámci testov tak môže blok formálne od 1. novembra odoberať elektrinu pre vlastnú spotrebu a tiež ju dodávať.

© energia.s, TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.