Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Karol Galek
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Facebook Karol Galek
10. apríla 2019 Jadrová energia od Energia.skSITA

Komentár Karola Galeka: Mochovce – nášľapná mína pre budúcu vládu

Za tento stav je politicky zodpovedný Robert Fico, ktorý v roku 2006 pod hrozbou zoštátnenia donútil Talianov do dostavby tretieho a štvrtého bloku, hoci veľmi dobre vedel, že Enel s jadrovými elektrárňami nemá žiadne skúsenosti. Existuje dokonca aj jeden vtip cez slzy, ktorý hovorí o tom, že Mochovce sa dostavajú dva roky po tom, čo odtiaľ odíde posledný Talian. Slovenské elektrárne majú dnes vďaka Mochovciam všetok majetok založený a keď už im žiadna banka nebola ochotná požičať, musel minulý rok v lete do svojho vrecka siahnuť sám taliansky akcionár Enel a Slovenským elektrárňam „veľkoryso“ požičal 700 miliónov eur. Aj tieto však raz budú musieť elektrárne splatiť. Rovnako ako všetky ostatné požičané peniaze.

Pred pol rokom sme sa preto nahospodárskom výbore pýtali, ako je to s dostavbou a bezpečnosťou tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. Navrhol som zriadiť špeciálnu parlamentnú komisiu na dohľad nad dostavbou elektrárne, aj poslanecký prieskum. Ani jedno riešenie mi naši koaliční kolegovia neschválili. Minister Žiga nás vtedy ubezpečoval, že všetko je v najlepšom poriadku a v druhom kvartáli tohto roku bude tretí blok vyrábať elektrinu. Do elektrárne sme sa napokon dostali vďaka pozvaniu generálneho riaditeľa Slovenských elektrárni pána Strýčka, ktorý nás pozval na stavbu, aby rozptýlil naše obavy. A na čas sa mu to naozaj aj podarilo.

Dnes savšak dozvedáme, že Mochovce veru tak skoro nebudú. Ani v druhom, ani v treťom kvartáli. A čo je horšie, na dostavbu treba ďalších minimálne 200 miliónov eur. Naposledy nám pritom pán Strýček tvrdil, že z rozpočtu 5,4 miliardy, ktorý majú k dispozícii bez problémov postavia nielen tretí, ale aj štvrtý blok, bez ktorého by boli Mochovce ekonomicky nenávratné. Ďalší sklz so spustením jadrovej elektrárne oproti harmonogramu, ktorý som vtedy prezentoval a pán Strýček ho označil za pesimistický, je dnes už viac ako 4 mesiace. Záväzný oficiálny harmonogram neexistuje. Čo a kedy teda bude s Mochovcami, ak sa peniaze už naozaj niesú a ak zosilnie odpor rakúskych mimovládiek?

K tomuto sa tento týždeň pridala aj vláda Horného Rakúska s požiadavkou, aby Slováci zastavili dostavbu Mochoviec, lebo predstavujú atómové riziko pre Európu. Toto sa dalo čakať, postoj Rakúska k atómovej energii je známy. Môže však byť, že z ich strany ide iba o pozornosť pred voľbami do Európskeho parlamentu. Akokoľvek, dostavbu to neovplyvní. Pokiaľ Slovenské elektrárne budú odôvodňovať ďalšie meškanie, na ktoré sme včera upozornili práve týmto, potom pôjde iba o ďalšie umelé výhovorky na zakrytie neschopnosti spoločnosti Enel, technicky zodpovednej za dostavbu.

To, čo sa dnes v Mochovciach deje, mi pripadá ako odsúvanie problému a kladenie nášľapnej míny pre budúcu vládu. Navyše, zmluvy ktoré majú SE uzatvorené, sú postavené tak, že ak Mochovce o dva roky nebudú v prevádzke, veritelia si budú môcť uplatniť svoje práva a o svoj podiel ako Slovensko buď prídeme, alebo si ho znovu budeme musieť za draho vykúpiť späť. Skrátka, opäť raz po Smere potopa.

Autor článku: Karol Galek – v eurovoľbách 25. mája 2019 kandiduje na 10. mieste.

Vizitka kandidáta

Kandidát do europarlamentu Karol Galek kandiduje v eurovoľbach 2019 z desiateho miesta na kandidátke strany SaS. Karol Galek je poslanec Národnej rady a tímlíder strany SaS pre energetiku. Okrem spôsobov znižovania cien za energie sa venuje aj využívaniu obnoviteľných zdrojov. Jeho zásadou je práca s rozumom v prospech Slovenska a Slovákov. Hlavnou agendou Karola Galeka je ukončenie dotácií na výrobu elektriny z domáceho uhlia, transparentnosť v regulácii, eliminácia politických rozhodnutí z cien energií a trhové prostredie v energetike. Ako poslanec národnej rady za tri roky predložil sériu zákonov, ktoré by priemernej domácnosti znížili účty za elektrinu o 80 eur.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.