Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Severná kórea
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Severná Kórea Foto: Flickr.com/ Ryuugakusei (licencia Creative Commons)
28. apríla 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

KĽDR pokročila vo výstavbe nového jadrového reaktora

Kórejská ľudovo demokratická republika (KĽDR) údajne výrazne napreduje vo svojom nukleárnom komplexe v Jongbjone v procese výstavby atómového reaktora. Informoval o tom americký Ústav pre vedu a medzinárodnú bezpečnosť (ISIS). Oficiálne severokórejské úrady tvrdia, že má ísť o reaktor ľahkovodného typu.

Kontroverzná komunistická diktatúra by v tomto prípade nemala vzbudzovať obavy medzinárodného spoločenstva v otázke svojich zámerov využiť zariadenie k výrobe jadrových bômb, za čo je ostro kritizovaná. U ľahkovodného typu reaktorov je totiž podľa odborníkov málo pravdepodobné, že by bol premeniteľný na vojenské účely. Predovšetkým juhokórejské médiá sú ale, čo do typu spomínaného reaktora značne skeptické.

KĽDR už vlani v novembri informovala, že inštalovaný výkon nového reaktora bude v rozmedzí 25 až 30 MW. Pchongjang začal zariadenie iba budovať, takže potrvá niekoľko rokov, kým sa dokončí. Severokórejský režim sa o podobný typ zariadenia usiluje už niekoľko rokov, oficiálne s odvolaním sa na nedostatok zdrojov pre výrobu elektrickej energie. 

Zvýšená aktivita je citeľná pri dostavanej chladiacej veži v jongbjonskom komplexe, kde sú umiestnené aj grafitové reaktory schopné vyrábať plutónium, ktoré je k zostrojeniu jadrovej bomby využiteľné.

Analytici všeobecne pochybujú o schopnostiach KĽDR postaviť ľahklovodný reaktor z vlastných zdrojov, pretože takéto zariadenia vyžadujú kľúčové komponenty, ktoré môžu ponúknuť iba štáty s pokročilým jadrovým programom akým je napr. USA.

V roku 1994 uzavrel Pchongjang s Washingtonom dohodu, na základe ktorej sa mala KĽDR vzdať vojenského jadrového programu a výmenou za to získať dva ľahkovodné reaktory, každý s inštalovaným výkonom 1.000 MW. Postaviť ich malo medzinárodné konzorcium. Dohoda ale v roku 2006 stroskotala na obvinení, že Severokórejci vo svojom vojenskom nukleárnom programe pokračujú.

Na základe dohody z roku 2005 o získaní okrem iného potravinovej pomoci výmenou za zastavenie jadrového programu začala KĽDR likvidáciu jongbjonského komplexu. V roku 2009 však Pchongjang oznámil, že vzhľadom k chladným vzťahom s USA časti elektrárne obnoví.

Odborníci predpokladajú, že Severná Kórea má k dispozícii dostatok plutónia aspoň pre šesť jadrových bômb. Pchongjang uskutočnil už dva testy jadrových bômb v rokoch 2006 a 2009 a tento rok začal hĺbiť šachty pre prípravu tretej skúšky.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.