Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ziarovka slnko
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / dusterdb88 (licencia Creative Commons)
24. januára 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Klasické žiarovky sa v Rusku predávajú aj napriek zákazu

Výrobcovia stowattových žiaroviek v Rusku našli jednoduchý spôsob ako obísť zákon, ktorý zakazuje ich predaj. Podniky z Tveru a Tomska dodávajú na trh žiarovky s príkonom 95 wattov. Vzhľadom k tolerancii technickej normy môže skutočný výkon dokonca mierne presahovať zakázaných predchodcov. „Také žiarovky idú doslova na dračku,“ povedal manažér firmy, ktorá zabezpečuje distribúciu výrobkov v Moskve. 

Zákaz stowattových žiaroviek presadil prezident Dmitrij Medvedev. Úspory energie sa stali súčasťou jednej z „vlajkových lodí“ programu modernizácia krajiny. Rusko tak nasledovalo príklad Európskej únie (EÚ), ktorá predaj klasických žiaroviek s príkonom 100 wattov a vyšším zakázala už od 1. septembra 2009 (s výnimkou dopredania skladových zásob).

Príslušný zákon vstúpil v Rusku do platnosti začiatkom januára. So sankciami však doteraz nepočíta hoci ruské úrady by teoreticky mohli siahnuť po paragrafe trestného zákona o nelegálnom podnikaní. Výrobcovia sú však presvedčení, že výrobou žiaroviek s príkonom 95 wattov zákon neporušujú. Za pravdu im dávajú aj spotrebiteľské organizácie ako aj anonymné zdroje z prezidentskej kancelárie.

Ešte v predvečer zákazu stowattových žiaroviek sa občania Ruska predzásobili a vykúpili zásoby v sieťach veľkých obchodných reťazcov. Na zakázaný tovar sa tak dá len sporadicky naraziť v malých predajniach. Doteraz nepredané zásoby stowattových žiaroviek chcú výrobcovia exportovať na Ukrajinu a do Bieloruska.

Chovanie spotrebiteľov sa dá vysvetliť snahou šetriť. Zatiaľ čo klasická žiarovka stojí okolo 10 až 20 rubľov, úsporná alternatíva sa predáva za 150 až 300 rubľov. V minulom roku sa v krajine podľa dostupných údajov predala približne 1 miliarda žiaroviek, z toho pätina stowattových a len zhruba 40 miliónov úsporných žiariviek.

Finta ruských výrobcov ako obísť legislatívny zákaz však nemusí mať dlhé trvanie. Už za dva roky sa má zákaz vzťahovať aj na žiarovky s príkonom 75 wattov.

Spôsob ako obísť obmedzenie na predaj žiaroviek v EÚ vymyslel už v minulom roku nemecký podnikateľ Siegfried Rotthäuser. Klasické žiarovky s vyšším ako povoleným príkonom ponúka pre spotrebiteľov ako „malé vykurovacie telesá“ a predáva ich pod názvom „tepelné gule“. Edisonové žiarovky totiž produkujú oveľa viac tepla ako svetla.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.