Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Zásobník Háje
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Podzemný zásobník zemného plynu Háje (Česká republika). Foto: (c) Michal Hudec
13. decembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Kavernový zásobník zemného plynu Háje (ČR)

Existuje niekoľko technológií pre uskladnenie zemného plynu: Uskladňovanie v pórovitých geologických štruktúrach vyťažených ložísk uhľovodíkov (takéto typy zásobníkov zemného plynu prevádzkuje na Slovensku spoločnosť Nafta), uskladňovanie v tzv. aquiferoch, teda pórovitých geologických štruktúrach, z ktorých plyn musí vytlačiť prítomnú vodu a nahradiť jej miesto, skladovanie v kavernových zásobníkoch (spravidla sú to priestory niekdajších soľných baní) a krátkodobé skladovanie zemného plynu v nádobách v podobe skvapalneného zemného plynu LNG.

Podzemný zásobník Háje, ktorý sa nachádza pri českom meste Příbram, je svetovým unikátom z toho dôvodu, že je prvým komerčným projektom na svete, ktorý sa ako kavernový typ zásobníka umelo vytvoril v kryštalinických geologických štruktúrach. Konkrétne v neporušenom žulovom masíve neďaleko vyťažených uránových baní.

História kavernového zásobníka Háje siaha do 70-tych rokov minulého storočia. V tom čase sa začal hľadať spôsob, ako vykrývať odberové superšpičky vo veľkých priemyselných centrách, najmä v regióne Prahy. Podzemné zásobníky v moravských geologických štruktúrach boli vzdialené, preto sa začali hľadať nové lokality. Ako vhodná sa ukázala stredočeská oblasť okolo mesta Příbram, približne 70 km juho-západne od Prahy. Prvé podzemné skúšky sa vykonali v prvej polovici 80-tych rokov. Povrchová technológia sa začala inštalovať v roku 1996. O dva roky neskôr sa začalo s natláčaním zemného plynu.

Podzemný zásobník Háje disponuje pomerne malou skladovacou kapacitou – vrátane tzv. technického plynu, ktorý sa musí ponechávať v zásobníku pre zachovanie istého tlaku, je to 125 mil. kubických metrov. Priestor sa vytvoril umelým vyťažením horniny, tvorí ho systém vyrazených podzemných chodieb (foto č. 1 – 3D maketa zásobníka).

Podzemný zásobník plynu Háje prevádzkuje koncern RWE. Celková skladovacia kapacita RWE Gas Storage v Českej republike činí 2,321 mld. kubických metrov. Ďalšie zásobníky u západných susedov s kapacitou 576 mil. kubíkov vlastní spoločnosť SPP Bohemia, dcérska spoločnosť najväčšej slovenskej plynárenskej spoločnosti SPP. Trojkou na trhu so skladovacími kapacitami sú Moravské naftové doly, ktoré disponujú kapacitou 180 mil. kubických metrov. Na Slovensku je najväčším skladovateľom zemného plynu spoločnosť Nafta, ktorá patrí do skupiny SPP.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.