Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bridlica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bridlicové horniny (Foto: Flickr.com / Seldom Scene Photography. Licencia Creative Commons)
24. februára 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Kanaďania objavili nové ložisko bridlicového plynu v Poľsku

Hovorkyňa firmy Jadwiga Swiecicka informovala, že prieskumný vrt neďaleko mesta Braniewo poukázal na existenciu plynu, no budú potrebovať niekoľko mesiacov na zistenie, či ložisko má dostatok suroviny pre komerčnú ťažbu. V minulých týždňoch totiž americký ropný koncern Exxon Mobil oznámil, že objem plynu v dvoch skúmaných bridlicových ložiskách komerčnú ťažbu neumožňuje.

Momentálne v Poľsku, kde by sa mohli podľa odhadov nachádzať najväčšie ložiská bridlicového plynu v Európe, robí prieskum zhruba 20 zahraničných spoločností.

Poľsko si od bridlicového plynu tiež veľa sľubuje. Chcelo by tak znížiť svoju vysokú závislosť od dovozu energií z Ruska. Ruský plynárenský koncern Gazprom však nedávno zapochyboval o mohutnom nástupe bridlicového plynu na energetický trh Európy. Šéf exportnej divízie Gazpromu Alexander Medvedev pre agentúru Reuters minulý týždeň povedal, že Európa by sa mala vzdať ilúzií o revolúcii v oblasti ťažby plynu z bridlíc, akú zaznamenali Spojené štáty. Poukázal pritom práve na neúspešné výsledky vrtov americkej spoločnosti.

„Exxon Mobil oznámil, že výsledky prieskumov v Poľsku boli veľkým sklamaním,“ povedal Medvedev. Ako dodal, vyššie náklady na ťažbu, riziká pre životné prostredie a nižšia kvalita rezerv než v USA robia z Európy menej priaznivé prostredie na ťažbu plynu z bridlíc. Podľa neho „je veľkou ilúziou očakávať, že Európa sa dočká rozmachu ťažby bridlicového plynu“.

Zdroj: TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.