Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ropne pole
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Jacqueline Poggi (licencia Creative Commons)
29. marca 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Južný Sudán stiahol vojenské jednotky z ropných polí v Sudáne

Južný Sudán vznikol minuláý rok po odtrhnutí sa od Sudánu. Tieto africké krajiny sa zatiaľ nedokázali dohodnúť na presnom vymedzení spoločnej hranice a ani na rozdelení príjmov z ropy. Ropné náleziská sa z veľkej časti nachádzajú práve vo vnútrozemskom Južnom Sudáne, prístavy a rafinérie sú ale na území jeho severného suseda.

V pondelok došlo v hraničnej oblasti k stretu armád oboch krajín. V utorok následne sudánske lietadlá bombardovali štát Jednota v Južnom Sudáne. Spojené štáty aj OSN obe krajiny vyzvali na zastavenie násilia, ktoré bolo v uplynulých dňoch najhoršie od vyhlásenia nezávislosti Južného Sudánu vlani v júli.

OSN potvrdila, že vláda Južného Sudánu prisľúbila stiahnutie svojich ozbrojených síl a Sudán vraj zase súhlasil s ukončením bombardovania suseda.

„Generálny tajomník Pan Ki-mun vyjadril hlboké obavy nad týmito vojenskými potýčkami a vyzval obe strany, aby naplno využili existujúce politické a bezpečnostné mechanizmy k pokojnému prekonanie svojich nezhôd,“ uviedol úrad generálneho tajomníka OSN.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.