Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Holjenčík na ÚRSO - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jozef Holjenčík (ÚRSO) oznamuje ceny elektriny a zemného plynu pre rok 2014. Foto: Michal Jesenič/energia.sk
31. júla 2014 Ostatné od Energia.skSITA

Jozef Holjenčík: Dôležitosť regulácie sa preukázala

Rok 2013 bol rovnako ako roky predchádzajúce neustálym zápasom o stabilný regulačný rámec, pretože diametrálne protikladné záujmy výrobcov, dodávateľov a odberateľov kládli pred Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ďalej len „úrad“) otázky, ktorých ozveny siahali až do orgánov Európskej únie. Problémom roku 2013, okolo ktorého sa viedli vzrušené diskusie, vedúce až k obvineniam úradu z deštrukcie trhu, boli sieťové poplatky v elektrine.

Napriek rozličným tlakom úrad realizoval svoje predsavzatia vytýčené v regulačnej politike a prostredníctvom svojich zásahov a opatrení dokázal sieťové poplatky znižovať a udržať tak už päť rokov po sebe koncovú cenu elektriny prakticky nezmenenú.

V rámci cenovej regulácie dodávky elektriny a plynu úrad preferuje stimulačné metódy regulácie, ako je napríklad „price cap“, ktorou stanovuje maximálne ceny. Dodávatelia elektriny a plynu nemôžu tieto maximálne ceny prekročiť, ale každý dodávateľ môže v konkurenčnom prostredí použiť celý rad postupov na získanie zákazníka. Treba zdôrazniť, že korektnosť praktík úrad v rámci jeho kompetencií monitoruje a dôsledne kontroluje.

Každý legislatívny akt úradu podlieha vlastnej podrobnej analýze, na čo má zriadený osobitný odbor. Všetky pripravované a realizované kroky sa posudzujú z hľadiska ich dopadov na trh s elektrinou a plynom. Štúdie a analýzy sú vypracovávané na základe poskytnutých údajov od regulovaných subjektov a na základe osobnej a písomnej komunikácie s účastníkmi trhu. V rámci opatrení na zlepšenie fungovania trhu s energiami tak úrad prijal opatrenia, ktoré zaručujú odberateľom bezpečnú a spoľahlivú dodávku. Slovenská republika tým dokázala efektívne implementovať štandardné postupy v ochrane spotrebiteľov, ktoré sa uplatňujú aj v ostatných štátoch Európskej únie.

Udržať stabilitu cien elektriny sa úradu podarilo aj preto, že svojimi zásahmi na základe nových právomocí, ktoré mu udelili zákony o energetike a regulácii v sieťových odvetviach prijaté v roku 2012, optimalizoval negatívny dopad nákladov na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov, čo mu umožnilo znížiť koncovú cenu elektriny.

Nová legislatíva zohrala pozitívnu úlohu aj v snahe úradu znižovať náklady regulovaných subjektov. Monitorovanie a operatívne zásahy úradu v prípade tzv. SLA zmlúv v rámci vertikálne integrovaného podniku mali za následok spresnenie štruktúry oprávnených nákladov a elimináciu neoprávnených nákladov, ktoré skryto, ale podstatne ovplyvňovali koncovú cenu energií a vody.

Pokrok sa dosiahol aj v novom druhu štátnej regulácie – v štandardoch kvality. Ich zavedenie prinieslo nielen vyššiu kvalitu dodávok a služieb v energetike a vodárenstve, ale aj lepšiu ochranu odberateľov. V roku 2013 sa zaviedli do praxe automatické kompenzačné platby za porušenie štandardov kvality a Slovensko sa tak zaradilo medzi niekoľko málo krajín, ktoré tento moderný spôsob regulácie uplatňujú.

V medzinárodnej oblasti treba spomenúť úspešné fungovanie prepojených trhov (market coupling), ktoré spočíva v čoraz účinnejšom prideľovaní voľných cezhraničných kapacít. Zobchodované množstvo elektriny na prepojených trhoch prispieva k väčšej spoľahlivosti dodávok, vyššej likvidite trhu a nižšej cenovej volatilite. Zvýšený záujem krajín strednej a východnej Európy o nadviazanie spolupráce v tejto oblasti svedčí o správnosti cesty budovania regionálnych trhov s elektrinou a plynom.

Rok 2013 sa vyznačoval zvýšeným úsilím pracovníkov úradu aj kvôli tomu, že bol kľúčovým rokom realizácie twinningového projektu v Srbsku. Prínos úradu pri budovaní národného regulátora vysoko ocenili srbskí kolegovia i najvyšší predstavitelia Srbskej republiky.

S potešením môžem konštatovať, že renomé úradu narástlo nielen v prostredí energetiky, ale aj na verejnosti. Svedčí o tom každoročne až rapídne sa zväčšujúci nárast počtu podnetov a sťažností na účastníkov trhu, ktoré úrad vyriešil a ktoré sú prejavom dôvery v schopnosti využitia kompetencií úradu na prospech spotrebiteľov.

Jozef Holjenčík

Autor je predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO)

Text Jozefa Holjenčíka je súčasťou Výročnej správy ÚRSO za rok 2013, publikujeme ho so súhlasom ÚRSO. Nadpis: energia.sk.

Výročná správa je verejne dostupná na stiahnutie na stránkach regulátora.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.