Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
jadrova elektraren
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ redjar (licencia Creative Commons)
14. septembra 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Jordánsko obvinilo Izrael z marenia jeho jadrového programu

Odpor Izraela proti jadrovému programu je podľa kráľa silný. „Keď sme sa vydali na cestu mierovej jadrovej energie, oslovili sme niekoľko veľmi zodpovedných krajín, aby s nami spolupracovali. Veľmi skoro sme si uvedomili, že Izrael na tieto krajiny vyvíja tlak, aby akúkoľvek spoluprácu s nami narušil,“ povedal AFP Abdalláh. Izraelčania vraj systematicky vysielajú svoje delegácie, kamkoľvek prídu jordánski jadroví vyjednávači.

Nemenovaný zdroj v izraelskej vláde AFP povedal, že Izrael jordánske jadrové ambície podporuje, pokiaľ budú v súlade so zmluvou o nešírení jadrových zbraní, a „nikdy nepodnikal kroky proti jordánskemu (jadrovému) programu.“ Kráľove obvinenia sú vraj nepodložené.

Jordánsko aj Izrael sa stretávajú s energetickou krízou, ktorou spôsobujú najmä neisté dodávky zemného plynu z Egypta. Káhira tento rok v apríli prestala do Izraela dodávať zemný plyn a v Jordánsku došlo k jeho výraznému zdraženiu, píše izraelská mediálna sieť Aruc Seva. Plynovod z egyptského Sinajského polostrova bol navyše od roku 2011 terčom 14 útokov radikálov, ktoré spôsobili výpadky v dodávkach.

Jordánsko pokrýva 95 % svojich energetických potrieb dovozom, z toho 80 % predstavuje práve dovoz plynu z Egypta. Kvôli zúfalému nedostatku pitnej vody aj táto púštna krajina chce budovať energeticky náročné zariadenia na odsoľovanie morskej vody.

„Jordánsko chce stavať iba ten najbezpečnejší a najmodernejšie typ jadrového reaktora,“ vyhlásil Abdalláh, aby tak podľa AFP odradil kritikov jadrového programu. Tí sa ozývali najmä po minuloročnej katastrofe v japonskej jadrovej elektrárni vo Fukušime.

V súčasnej dobe Jordánsko plánuje vybudovať jadrovú elektráreň, ktorá má zvýšiť kapacitu energetickej produkcie krajiny asi o 30 %. Tá má v prepočte stáť približne 4,9 miliárd dolárov.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.