Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Jesenná konferencia SPX 2014 2 - spx
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Obchodný blok
10. decembra 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Jesenná konferencia SPX 2014: Dospieť musia dodávatelia i zákazníci

Aktuálne témy, skúsenosti a výzvy pri obchodovaní na slovenskom trhu prebrali počas Jesennej konferencie SPX 2014 v Podbanskom zástupcovia dodávateľov energií. Pri otázke, či sa v prísne regulovanom prostredí oplatí podnikať v dodávkach elektriny pre domácnosti, sa zhodli, že vzhľadom na obmedzené marže je primárna orientácia na segment firemných zákazníkov pochopiteľná. Na druhej strane, si ale každý obchodník musí zvážiť, ako si svoje zameranie a portfólio zákazníkov rozdelí.

Na otázku z publika o tom, prečo polovica štátov EÚ stále aplikuje cenovú reguláciu na dodávku, panelisti odpovedali, že jej zavedenie alebo zrušenie je skôr politickou otázkou. Martin Ondko zo spoločnosti Magna Energia podčiarkol, že v mnohých krajinách, ktoré cenovú reguláciu nemajú, je koncová cena elektriny nižšia a súčasne cenovo regulované nekomoditné položky koncovej ceny sú v iných krajinách lacnejšie. Ivan Weiss z SPP zase pripomenul, že v niektorých krajinách existuje duálna štruktúra a domácnosti sa môžu rozhodnúť, či chcú mať elektrinu za regulované alebo trhové ceny.

Pre doplnenie, podľa poslednej monitorovacej správy ACERu bola cenová regulácia pre koncových odberateľov v roku 2013 odstránená v Estónsku a Grécku. Postupná deregulácia prebieha aj v Portugalsku, pričom domácnosti môžu prechodné obdobie do konca roka 2015 využiť na výber dodávateľa poskytujúceho služby za trhové ceny alebo zostávajú u dodávateľa poslednej inštancie s dočasnou fixnou sadzbou. V Grécku i Portugalsku sa naďalej uplatňuje cenová regulácia pre tzv. zraniteľných odberateľov. ACER však poznamenal, že len v menšine členských krajín Únie sú maloobchodné koncové ceny plne liberalizované a vláda do nich zasahuje len výnimočne, napr. vo Veľkej Británii, Nemecku, Holandsku, Českej republike, Slovinsku a v severských štátoch.

Plán liberalizácie sa komplikuje

Diskutujúci poukázali na silný vplyv európskej politiky liberalizácie trhu, ktorá však, ako ukázala skúsenosť, bola príliš optimistická.

„Od pôvodnej myšlienky liberalizácie sa vraciame k tomu, že čoraz väčšia časť reťazca je regulovaná,“ uviedol Ladislav Bekéni z EP Energy Trading a poukázal na politické intervencie v podobe zavádzania výkupných cien pre obnoviteľné zdroje, kapacitných mechanizmov či garancií pri výstavbe jadrových elektrární. Pozitívne ohodnotil vznik Združenia dodávateľov energií,ktoré sa stáva protiváhou tradičným dodávateľom, ale tiež partnerom štátnym a regulačným orgánom.

Igor Nagy z ČEZ Slovensko pripustil, že podmienky na trhu pri dodávke elektriny sú tvrdé, avšak cieľom bolo dať odberateľom možnosť výberu. Otázkou je, kam bude trh s energiami smerovať ďalej a aké sú možnosti rozvoja aktivít firiem, napríklad v oblasti energetických služieb.

Etika v obchodovaní

Predstavitelia firiem sa nevyhli ani téme ne/etického správania sa pri konkurenčnom boji, ktoré sa stalo najvypuklejším problém v súvislosti s podomovým predajom, ale v ostatnom období aj viacerými prípadmi ukončenia činnosti dodávateľa a následným prechodom jeho zákazníkov do inštitútu dodávateľa poslednej inštancie. Igor Nagy uviedol, že aj podomový predaj sa dá robiť eticky, problémom sú však „chytáky“ v zmluvách, skryté poplatky či sankcie, čo viedlo k nedôvere v tento predajný kanál.

Podľa Petra Kalmana z Right Power Energy je etika často len pojem, čo však dopustili všetci hráči na trhu s energiami. Uviedol, že je nutné dospieť aj na strane dodávateľov, ktorí by mali konkurenciu brať ako výzvu pre zlepšenie kvality. Dospieť však musia aj zákazníci.

Panelisti sa zhodli na potrebe zvyšovania informovanosti a povedomia odberateľov o možnosti zmeny dodávateľa, s cieľom usporiť na účtoch za energie a zároveň získať kvalitnejšie služby. Na druhej strane uznali, že hoci firmy predávajú rovnaký produkt – elektrinu, ktorá má jasné parametre, v konečnom dôsledku odberateľom poskytujú službu, ktorá sa vyznačuje komplikovaným systémom. Zvýšená osveta a vzdelávanie by podľa Ivana Weissa viedli k tomu, že odberatelia by dokázali lepšie reagovať, posúdiť ponuky dodávateľov, ich silné stránky i možné riziká.

Pozn. red.: O ďalších diskusiách na podujatí si môžete prečítať v článkoch venovaných legislatívnemu bloku a tiež podporným IT službám a nariadeniu REMIT.

© energia.sk

Jesenná konferencia SPX 2014 sa konala 4.-5. 12. 2014 v Podbanskom. Portál energia.sk bol mediálnym partnerom podujatia.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.