Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
V1 Jaslovske Bohunice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / tukanuk (licencia Creative Commons)
15. novembra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

JAVYS sa pripravuje na druhú etapu vyraďovania V1

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. (JAVYS) sa už pripravuje na druhú etapu vyraďovania dvoch blokov jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Firma začala s hľadaním spoločností, ktoré jej vypracujú plán druhej etapy vyraďovania bohunickej jadrovej elektrárne, povoľovaciu dokumentáciu a správu vplyvu druhej etapy vyraďovania na životné prostredie.

Spoločnosť predpokladá, že v druhom štvrťroku budúceho roka sa začne s vypracovaním plánu druhej etapy vyraďovania bohunických jadrových blokov a vypracovaním povoľovacej dokumentácie. Plán vyraďovania by mal byť hotový do konca roka 2014. „Dokumentácia povoľovania musí byť predložená úradom najneskôr v júni 2014,“ dodala firma JAVYS. Na tieto projekty chce vynaložiť vyše 6 mil. EUR z prostriedkov Medzinárodného fondu na podporu vyradenia z prevádzky JE Bohunice (BIDSF).

So správou o hodnotení vplyvov druhej etapy vyraďovania na životné prostredie by sa malo tiež začať v druhom kvartáli budúceho roka. Vybraná firma, ktorá za správu zinkasuje 450 tisíc eur, by ju mala vypracovať o sedemnásť mesiacov neskôr.

Harmonogram vyradenia

Vyraďovanie jadrovej elektrárne V1 je naplánované v dvoch etapách s termínom ukončenia v roku 2025. Celkové náklady na vyraďovanie V1 sú vyčíslené na 1,1 mld. eur.

Úrad jadrového dozoru SR v júli tohto roka vydal rozhodnutie, ktorým povolil prvú etapu. V rokoch 2011 až 2015 sú plánované demontáže neaktívnych systémov a zariadení, demolácia stavebných objektov a spracovanie rádioaktívnych odpadov vznikajúcich pri vyraďovaní.

Na financovaní vyraďovania bohunických blokov sa podieľa Európska banka pre obnovu a rozvoj, ktorá spravuje fond BIDSF. Spoločnosť JAVYS má s bankou uzavretých celkovo pätnásť grantových dohôd v celkovej hodnote približne 253 mil. eur.

Slovensko odstavilo prvý blok V1 na konci roka 2006 a druhý blok na konci roka 2008 na základe prístupových zmlúv do Európskej únie.

Zdroj: SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.