Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrická sieť - stĺpy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Argonne National Laboratory (licencia Creative Commons)
20. júla 2011 Jadrová energia od Energia.skTASR

JAVYS môže začať vyraďovať bohunickú elektráreň V1

„Rozhodnutie ÚJD SR bolo vydané na základe žiadosti spoločnosti Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), a.s., zo 17. decembra 2010 a súhlasného stanoviska Európskej komisie v súlade s EURATOM Treaty,“ informoval dnes hovorca JAVYS Dobroslav Dobák.

V súvislosti s 1. etapou vyraďovania JE V1 spoločnosť JAVYS prevzala aj rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, a to povolenie na činnosti vedúce k ožiareniu počas 1. etapy vyraďovania a povolenie na uvoľňovanie rádioaktívnych látok spod administratívnej kontroly ich vypúšťaním v exhalátoch ventilačným komínom a v odpadových vodách. Rozhodnutia ÚJD SR a ÚVZ SR nadobúdajú právoplatnosť 20. júla 2011.

Povolenie na vyraďovanie JE V1 je historicky prvé, ktoré bolo na Slovensku vydané pre takýto typ jadrového zariadenia. Pre samotnú elektráreň je to začiatok jej poslednej fázy existencie.

Vyraďovanie JE V1 je naplánované v dvoch etapách s termínom ukončenia v roku 2025. Celkové náklady na vyraďovanie V1 sú vyčíslené na 1,1 mld. eur. V časovom období 1. etapy vyraďovania v rokoch 2011 až 2015 sú plánované demontáže neaktívnych systémov a zariadení, demolácia stavebných objektov a spracovanie rádioaktívnych odpadov vznikajúcich pri vyraďovaní.

Prvý reaktorový blok JE V1 bol prifázovaný k sieti 17. decembra 1978 a druhý blok 26. marca 1980. Počas prevádzky elektráreň vyrobila celkovo viac ako 159 mil. MWh, čo predstavuje približne 5,7-ročnú spotrebu elektrickej energie Slovenska.

Poslaním akciovej spoločnosti Jadrová a vyraďovacia spoločnosť je najmä prevádzkovanie, udržiavanie a vyraďovanie jadrových zariadení, nakladanie s vyhoreným jadrovým palivom, ako aj poskytovanie jadrových služieb v oblasti nakladania s rádioaktívnymi odpadmi. Jediným akcionárom spoločnosti je Ministerstvo hospodárstva SR.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.