Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vyraďovanie JE V1 - javys
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Práce na vyraďovaní JE V1 v Bohuniciach
14. apríla 2015 Jadrová energia od Energia.skSITA

JAVYS medziročne znížila spotrebu chladiacej i pitnej vody

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) spotrebovala v roku 2014 o takmer 29 % menej pitnej vody než rok predtým. V absolútnych číslach to predstavuje zníženie o 24.065 metrov kubických (m3), pričom vlaňajšia spotreba sa ustálila na 59.699 m3. Vo finančnom vyjadrení tak firma ušetrila 16.132 eur.

Klesajúci trend  v posledných rokoch možno sledovať aj v spotrebe chladiacej vody. V roku 2014 sa zužitkovalo 268.624 m3, čo znamená, že medziročne došlo k zníženiu spotreby chladiacej vody o takmer 85 tisíc m3.

V areáli AE Jaslovské Bohunice sa ako chladiaca voda využíva povrchová voda z vodnej nádrže Sĺňava na rieke Váh. Povrchová „vážska“ voda sa používa na chladenie bezpečnostných a havarijných systémov bohunickej elektrárne V1, na chladenie prevádzok spracovania a skladovania rádioaktívnych odpadov.

Spotreba chladiacej vody od roku 2010 klesá, čo dokumentuje aj tabuľka. 

Zdroj: JAVYS, a.s.

Celková finančná úspora za dodávky pitnej a chladiacej vody do objektov spoločnosti JAVYS predstavovala v minulom roku 17.608 eur.

Spoločnosť zároveň konštatovala, že v rámci vypúšťania odpadových vôd do riek Váh a Dudváh nedošlo v priebehu roka 2014 k žiadnej udalosti, ktorá by znamenala prekročenie povolených limitov ustanovených štátnymi orgánmi.

Zdroj: JAVYS, a.s.

Súčasťou správy je tiež oblasť odpadového hospodárstva. JAVYS vlani vyprodukovala vyše 784 ton odpadov. Z uvedeného množstva bolo takmer 89 % z kategórie ostatné odpady, takmer 10 % tvoril biologický odpad a zvyšok (1,5 %) bol klasifikovaný ako nebezpečný odpad. Zhodnotilo sa 79 % z celkového množstva vyprodukovaného odpadu.

Náklady na zneškodnenie a likvidáciu odpadov za rok 2014 predstavovali 68.016 eur a tržby za odpredaj zhodnotiteľných odpadov 103.616 eur.

Spoločnosť JAVYS sa zaoberá vyraďovaním jadrových zariadení a spracovaním rádioaktívneho odpadu a vyhoretého jadrového paliva. Štát vlastní 100 % akcií, pričom vykonávateľom akcionárskych práv je Ministerstvo hospodárstva SR.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.