Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
lany solarnych panelov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ steel & silicon (licencia Creative Commons)
24. novembra 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Jaroslav Hrušč: Média nesprávne interpretujú zloženie koncovej ceny elektriny

Ministerstvo hospodárstva SR predpokladalo vo svojom Akčnom pláne pre využívanie energie z obnoviteľných zdrojov do roku 2020 spoločne 300 MW vo fotovoltických (FV) zdrojoch, upozornil dnes Jaroslav Hrušč zo spoločnosti Východoslovenská distribučná. Skutočnosťou však je, že k 30. júnu 2011 bolo na Slovensku celkovo 480 MW inštalovaného FV výkonu, z čoho:

  • v regióne ZSE Distribúcia 104 MW vo FV zdrojoch,
  • v regióne SSE Distribúvia 242 MW vo FV zdrojoch,
  • v regióne Východoslovenskej distribučnej 134 MW vo FV zdrojoch.

Médiá podľa Hrušča rozdeľujú koncovú cenu elektriny spravidla len na dve zložky: komoditu a zvyšok. „Mnohé médiá prezentujú tieto (zvyšné – pozn.) zložky ako distribučné poplatky. Distribučné poplatky sú však iba jednou časťou a v ostatnom období navyše nerástli.“ Mierny chaos do spotrebiteľského pochopenia koncovej ceny vnáša aj zaradenie nákladov na prenos elektrickej energie do tarify hovoriacej o distribúcii.

Distribútori nie sú obchodníci s elektrinou a napriek tomu sa tak musia správať, keď sú zaťažení povinnosťou vykupovať všetku elektrinu z OZE na krytie strát vo svojich sieťach. Straty sú však menšie ako celkový objem takejto elektriny.

Koncový odberateľ adresne nevidí, koľko platí vo svojej koncovej cene na podporu obnoviteľných zdrojov, pretože táto podpora sa skrýva v rámci tarify za prevádzku systému (TPS).

Do blízkej budúcnosti sa počíta s úpravami systému výkupu elektriny z OZE. Úloha prevádzkovateľa distribučnej siete ostane zachovaná, pokiaľ ide o vzťah zdroja k sieti, teda o pripojenie a distribúciu. Navrhuje sa, aby elektrinu z OZE centrálne vykupoval organizátor trhu OKTE. Následne by ju mohol alokovať pre jednotlivé subjekty zúčtovania odchýlky alebo by ju predával na trhu. V rámci koncovej ceny elektriny by sa tak mohla samostatne vyčísliť položka na podporu zelenej elektriny, aby mal o nej spotrebiteľ jednoznačný prehľad.

Príspevok Jaroslava Hrušča (Východoslovenská distribučná, a. s.) zaznel na Jesennej konferencii SPX, ktorá sa koná 24.  – 25.  novembra 2011 v Senci. Portál energia.sk je mediálnym partnerom.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.