Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie sieť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
16. decembra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Jaroslav Hrušč: Elektrina by v roku 2011 mohla zdražieť o 6-7 percent

Koncová cena elektrickej energie by v budúcom roku mohla narásť. Podľa interného odhadu spoločnosti Východoslovenská distribučná, by sa zvýšenie mohlo pohybovať v hladine 6 – 7 percent, uviedol dnes v Žiline na konferencii SPX predstaviteľ distribučnej spoločnosti Jaroslav Hrušč. Zvýšenie by malo byť spôsobené zložkou TPS (tarifa za prevádzku systému), ktorú spotrebiteľ platí v koncovej cene.

Oficiálne ceny elektrickej energie však zverejní regulátor ÚRSO. Malo by sa tak stať v nasledujúcich dňoch. Podľa dobre informovaného zdroja ceny pre budúci rok už neoficiálne existujú, vyplynulo z panelovej diskusie v rámci druhého, Obchodného bloku konferencie.

Problémom je povinnosť vykupovať všetku elektrinu z OZE

Problémom je najmä povinnosť distribučnej spoločnosti vykupovať všetku elektrickú energiu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov na krytie strát vo vlastnej sieti. Hrušč spresnil, že množstvo takto nakúpenej elektrickej energie sa v tomto roku približne rovnalo s reálnymi stratami v sústave iba v letných mesiacoch. V ostatných obdobiach roka nakupuje distribučná spoločnosť povinne viac, ako reálne potrebuje na krytie strát.

Podobný problém má podľa slov Mariána Kapca i spoločnosť ZSE Distribúcia. Pre rok 2011 firma odhadla straty vo svojich sieťach na objem približne 800 MWh. Výrobcovia elektrickej energie z OZE pripojení v rámci ZSE Distribúcia však pre budúci rok predpokladajú výrobu v objeme cca 1.600 MWh, čo je dvojnásobok. K tomuto sa tiež započítava povinnosť distribučnej spoločnosti preberať odchýlku za niektorých výrobcov elektrickej energie z OZE. To sa podľa Kapca všetko zákonite premieta do ceny, ktorú platí spotrebiteľ.

Koľko fotovoltaických zdrojov je pripojených do sietí ZSE a VSD

Jaroslav Hrušč spresnil, že v lete 2010 bolo v sieti Východoslovenskej distribučnej pripojených 22 fotovoltaických zdrojov, ktorých celkový inštalovaný výkon dosahoval 2,4 MW. Pre porovnanie, k máju 2009 boli do siete tejto distribučky pripojené 4 zdroje, s výkonom pod 100 kW.

Pokiaľ ide o sieť spoločnosti ZSE Distribúcia, situácia ohľadom pripájania fotovoltaických (FV) a ostatných obnoviteľných zdrojov je podľa Mariána Kapca nasledovná:

Celkový výkon FV zdrojov Celkový výkon ostatných OZE (okrem FV)
Podané žiadosti 1.161 MW 1.019 MW
Schválené žiadosti 164 MW 249 MW
Odmietnuté žiadosti 400 MW 276 MW
Čakajúce na spracovanie 597 MW 494 MW

V priemere (podľa schválených žiadostí), bežný fotovoltaický zdroj v sieti ZSE Distribúcia má inštalovaný výkon 838 kW.

Jesenná konferencia SPX sa koná 16. – 17. decembra 2010 v Žiline. Organizuje ju obchodná platforma SPX (Slovak Power eXchange), portál „energia“ je mediálnym partnerom.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.