Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrická sieť - stĺpy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Argonne National Laboratory (licencia Creative Commons)
14. októbra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Jarmila Červeňanská: Kam sa posunul trh s elektrinou

Z histórie

Myšlienka market couplingu, teda prepojenia trhov s elektrickou energiou v ČR a v SR, sa zrodila na stretnutí ministra hospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka a ministra priemyslu ČR Martina Římana v roku 2008. Diskutovali, čo sa stane s trhom s elektrickou energiou po tom, ako sa odstaví jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. V nadväznosti na to sa podpísala spoločná deklarácia, ktorá vytvorila základ pre prepojenie trhov.

3. februára 2009 zasadol projektový výbor. Tvorili ho zástupcovia ČEPS, SEPS, OTE, MH SR, a spoločností INDRA, EuroEnergy a Sféra, informovala Jarmila Červeňanská zo Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS).

Kritická doba: 11:15 – 11:45

Kritická doba pre česko-slovenský trh s elektrickou energiou je každý deň od 11:15 do 11:45 dopoludnia. Obchodníci majú vtedy priestor obchodovať s komoditou. Čo sa v danej polhodine nezobchoduje, s tým idú obchodníci na iné trhy.

Najväčšou výhodou market couplingu bolo výrazné zvýšenie miery likvidity na trhu s elektrickou energiou, konštatovala Červeňanská.

Primárnym koordinátorom česko-slovenského trhu sú striedavo ČEPS a SEPS, každý počas obdobia 3 mesiacov. Najbližšia rotácia sa uskutoční na konci novembra 2010.

Koľko účastníkov obchoduje na česko-slovenskom trhu

V prvý deň, 1. septembra 2009 sa zúčastnilo na česko-slovenskom obchodovaní s elektrickou energiou 50 účastníkov, ktorí uzatvorili 77 platných objednávok. Pre porovnanie, 1. septembra 2010 sa na obchodovaní zúčastnilo 101 účastníkov, ktorí uzatvorili 106 platných objednávok.

Rozpájanie trhu a „intraday“

Trh sa rozpojil po prvýkrát hneď v prvý deň – požiadavka bola vyššia ako kapacita. Červeňanská vyhlásila, že pri spúšťaní market couplingu sa takáto situácia nepredpokladala); inými slovami, záujem obchodníkov predčil očakávania. Ďalšie rozpojenie sa vyskytlo 4. septembra 2009. Obchodníci však svoje požiadavky uplatnili cez tzv. „Intraday“. V obchodovaní na česko-slovenskom profile tak nevznikla krízová situácia a obchodníci zrealizovali svoje obchodné zámery.

Podmienky obchodovania

Ak sa chce obchodník s elektrinou stať účastníkom na česko-slovenskom dennom trhu s elektrickou energiou, musí:

  • uzavrieť zmluvu so SEPS,
  • uzavrieť zmluvu o zúčtovaní odchýlok so SEPS, po 1. januári 2011 s OKTE,
  • zložiť finančnú zábezpeku (na Slovensku sa skladajú 2 zábezpeky, v ČR iba 1 zábezpeka).

OKTE – Organizátor krátkodobého trhu s elektrinou

Organizátorom krátkodobého trhu s elektrinou bude od 1. januára 2011 spoločnosť OKTE, a.s. – dcérska spoločnosť SEPS-u. Firma bola zapísaná do Obchodného registra SR v lete. Zo zákona jej vyplývajú dve úlohy

  • organizovať krátkodobý denný trh s elektrinou,
  • zúčtovávať odchýlky.

V budúcnosti sa v rámci OKTE plánuje vybudovanie centra pre archiváciu dát.

Zmeny od 1. januára 2011

Pokiaľ ide o finančnú zábezpeku členov denného trhu, k 1. januáru 2011 sa zábezpeky preklopia z účtov SEPS na účty OKTE. Existujúca banková garancia bude v prípade SEPS platiť do konca januára 2011.  V súčasnosti sa pripravujú zmluvy medzi SEPS a OKTE, ktoré tieto prechody zabezpečia.

Od roku 2011 bude možné i saldovanie platieb medzi účastníkom trhu a SEPS-om. V priebehu ďalšieho roka sa plánuje aj so zavedením „selfbilling-u“.

Český a slovenský regulátor rešpektujú i budúce zavedenie záporných cien. Pokladajú to za niečo, čo si žiada trh, vysvetlila Červeňanská. Zavedenie záporných cien však nepríde skôr, ako v druhom štvrťroku 2011. Dovtedy bude treba pripraviť nielen príslušnú legislatívu, ale i informačné systémy.

Rozšírenie česko-slovenského trhu o Maďarsko

Maďarská strana vyjadrila záujem o pripojenie sa k česko-slovenskému trhu s elektrickou energiou. Zatiaľ v neformálnej rovine. Likvidita trhu by sa tým zvýšila.

Už dnes platí, že slovenský trh s elektrinou je tým likvidnejší, čím sa ceny viac približujú k cenám na maďarskom profile.

Prezentácia Jarmily Červeňanskej (SEPS) odznela 14. októbra 2010 na odbornej konferencii Energofórum 2010 vo Vyhniach.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.