Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
japonsko dom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ syvwlch (licencia Creative Commons)
6. februára 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Japonsko začne pripravovať ťažbu metánu z hydrátov

Japonsko, ktoré je takmer úplne závislé na dovoze energetických surovín, je priekopníkom snáh o využitie potenciálne obrovského zdroja energie. Odhaduje sa, že svetové zásoby metán hydrátu až desaťnásobne presahujú celkové zemské zásoby fosílnych zdrojov. Japonsko do roku 2001 investovalo do rozvoja technológie pre ťažbu metán hydrátu stovky miliónov dolárov a chce tento program priviesť do komerčného využitia do roku 2018. Tento alternatívny energetický zdroj sa skúma aj v USA, Kanade, Nórsku, Indii a Číne. Najdostupnejšie ložiská metán hydrátu sa nachádzajú okolo pobrežia a tesne pod permafrostom, večne zmrznutou pôdou v Arktíde.

Výskumná japonská štúdia podľa agentúry Reuters odhalila, že len v oblasti morskej priekopy Nankai juhovýchodne od hlavného ostrova Honšú existuje najmenej 1,1 bilióna kubických metrov plynu. To by zodpovedalo zhruba 12 rokom japonskej spotreby.

Japonsko chce metán hydrát „odtlakovať” a zmeniť ho tým na bežný metán. To by mala byť efektívnejšia metóda než premena pomocou horúcej vody, ktorú Japonsko úspešne testovalo už v roku 2002. V roku 2008 JOGMEC ako prvá úspešne predviedla ťažbu metán hydrátu z kanadského permafrostu pomocou „odtlakovania”.

Japonsko je najväčším svetovým dovozcom skvapalneného zemného plynu. Vidina rozsiahlych domácich zásob suroviny získala na naliehavosti po minuloročnej jadrovej kríze, ktorá viedla k prudkému rastu dovozu plynu do krajiny.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.