Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Fujisawa - Panasonic Corp.
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Smart mesto Fujisawa v Japonsku. Foto: Panasonic Corp.
25. júla 2014 Ostatné od Energia.skSITA

Japonsko testuje smart mesto budúcnosti

Minulý týždeň zasiahli Japonsko tropické horúčavy. Domáca vláda preto zopakovala svoju každoročnú výzvu, aby sa priemysel i domácnosti pokúsili minimalizovať svoju energetickú spotrebu. V súčasnosti, viac než tri roky od havárie elektrárne vo Fukušime, nie je v prevádzke ani jeden z 50 reaktorov na území krajiny. Hoci nedávno japonský regulátor udelil predbežný súhlas, ktorý umožní opätovne spustiť dva bloky elektrárne Sendai, dá sa predpokladať, že väčšinu reaktorov podobný osud nečaká. 

Prototyp udržateľného smart mesta

Keďže nesúhlas domáceho obyvateľstva s rozvojom jadra dlhodobo neklesá, energetické spoločnosti začali hľadať biznis potenciál vo výstavbe inteligentných miest. Jedným z priekopníkov v smart segmente je spoločnosť Panasonic Corp. Pred pár rokmi sa spojila s ďalšími ôsmimi firmami a spoločne vytvorili koncept udržateľného smart mesta Fujisawa, ktoré sa nachádza zhruba 50 km juhozápadne od Tokia, informuje Deutsche Welle. 

Začiatok projektu sa datuje ešte do roku 2012. Hoci jednotlivé technológie sú na trhu bežne dostupné, Fujisawa ako projekt je unikátny tým, že smart grid nebol včlenený do mestského prostredia náhodne, ale projektoval sa od úplných základov.

V budúcnosti nájde vo Fujisawe domov zhruba tisíc domácností. Cieľom investorov bolo vytvoriť pre obyvateľov ideálne životné podmienky tak, aby boli v symbióze s najmodernejšími technológiami. Na ploche 19 hektárov budú umiestnené komerčné prevádzky, spoločenské centrá alebo verejné parky. 

Výstavba Fujisawa Sustainable Smart Town (SST) je dnes v rôznych štádiách rozpracovanosti. Projekt by mal byť kompletne hotový v roku 2018. „Prvoradým zámerom bolo vytvoriť koncept pre smart životný štýl. Ten je založený na pohodlí miestnych obyvateľov, regionálnych špecifikách, ako aj spôsobe života v budúcnosti.  Špeciálny dôraz sa snažíme klásť na energetiku, bezpečnosť, mobilitu a zdravotnú starostlivosť,“ uvádza spoločnosť.

Environmentálny rozmer

Emisie oxidu uhličitého (CO2) v novom meste by sa mali znížiť o 70 % v porovnaní s hodnotami v roku 1990, spotreba vody bude o 30 % nižšia a zhruba 30 % spotrebovanej elektriny by malo pochádzať z obnoviteľných zdrojov energie, informuje server Inhabitat.

Integrovanou súčasťou každého domu má byť fotovoltaický systémom na výrobu elektriny a batéria na uskladnenie energie. V prípade krízy je k dispozícii núdzové napájanie, čo jedno z ponaučení havárie v roku 2011. V koncepte smart mesta ako Fujisawa nechýba ani rozvoj elektrickej mobility, v každom dome budú nabíjacie body pre elektromobily a elektrické skútre. Do budúcnosti sa počíta s rozmachom systému zdieľania dopravných prostriedkov.

Spoločnosť Panasonic predpovedá, že v blízkej budúcnosti budú smart domy „komunikovať“ so svojimi majiteľmi, aby im pomohli rozhodnúť sa, aký zvoliť jedálny lístok, či oblečenie. Výsledkom interakcie domov s ostatnými prevádzkami bude dokonalý prehľad o tom, aké produkty a služby sú v smart meste najžiadanejšie, a ktoré si naopak vyžadujú zlepšenie. 

Mesto ako jednotný energetický systém

Ďalšou inováciou je bezpečnostný systém, ktorý vie rozpoznať tváre obyvateľov domu a automaticky im otvoriť vchodové dvere. Systém sa dá rozšíriť o identifikáciu blízkej rodiny alebo priateľov. Futuristicky môže znieť aj funkcia umelej inteligencie v kuchyni, ktorá je prepojená s virtuálnym cloudom a reaguje na hlasové pokyny majiteľa. Ak chcete napríklad upiecť tortu, okamžite sú vám k dispozícii recepty podľa zadania, nechýbajú ingrediencie ani detailný postup prípravy. Kým si čítate recept, rúra sa automaticky predhreje. Hlas majiteľa je tak v smart dome hlavným prostriedkom, ako ovládať okolie. Dokáže ním zapnúť domáce kino, spustiť obľúbenú hudbu, či vyhľadať najbližšiu reštauráciu podľa zvolených kritérií.

Automatizácia riadi osvetlenie, kúrenie alebo klimatizáciu. V spálni dokáže smart systém monitorovať tep srdca, či pomôcť diagnostikovať dýchacie problémy. „Náš koncept nepredávame ako dom. Spolupracujeme s ostatnými spoločnosťami, aby sa nám podarilo dostať jednotlivé produkty a služby na trh aj individuálne, prípadne ako kompletný balík,“ uviedla hovorkyňa Yayoi Watanabe. „Neustále aktualizujeme to, čo sa nám podarilo vyvinúť. Snažíme sa hľadať nové riešenia pre inteligentný dom, bez ohľadu na to, či sa nachádza v Japonsku alebo inej krajine sveta,“ uzavrela. 

© energia.sk

Foto: Panasonic Corp.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.