Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Viktor Janukovyč
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Viktor Janukovyč - ilustračná foto. Zdroj: Flickr.com / pikeifoto (licencia Creative Commons)
22. novembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Janukovyč: Kontroly nad svojimi plynovodmi sa nevzdáme

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nesúhlasí, aby Rusko získalo kontrolu nad ukrajinským systémom plynovodov výmenou za modernizáciu zastaranej tranzitnej siete.

V piatok (19.11.) tiež uviedol, že modernizácia ukrajinskej siete plynovodov v spolupráci s európskymi a ruskými investormi je menej nákladná a omnoho efektívnejšia alternatíva než ruský projekt plynovodu Južný tok. K tomu v sobotu minulý týždeň (13. novembra) pristúpilo aj Bulharsko, keď podpísalo s Ruskom dohodu o vytvorení spoločného podniku na výstavbu bulharskej sekcie plynovodu.

Janukovyč: Modernizácia neznamená stratu kontroly

Podľa ukrajinského prezidenta však modernizácia siete neznamená, že Ukrajina sa vzdá nad ňou kontroly. Rusko už dalo najavo, že má záujem pomôcť Ukrajine zmodernizovať plynovody, no tlačí na to, aby mu Kyjev umožnil získať nad rozsiahlou sieťou kontrolu.

„Ak hovoríme o vytvorení prípadného spoločného podniku (s Rusmi, európskymi investormi) na modernizáciu siete, ak sa tento bude nachádzať na ukrajinskom území, je prirodzené, že kontrolný podiel by mal ostať v ukrajinských rukách,“ citovala ukrajinského prezidenta agentúra AP.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.