Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ján Pišta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Ján Pišta (Stredoslovenská energetika
26. apríla 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Ján Pišta: Z energetického trhu je potrebné odstrániť anomálie. Emisie a dotácie

Pôvodný zámer obchodu s emisiami sa vytratil

Systém obchodovania s emisnými povolenkami podľa Jána Pištu (Stredoslovenská energetika) kriví trh, pretože znemožňuje predvídať budúci vývoj. „Keď investor nedokáže predvídať, čo bude o 10 rokov, nebude investovať,” vysvetlil riaditeľ sekcie Nákup a manažment portfólia SSE.

Z obchodovania s emisiami sa podľa Pištu stal obrovský biznis. Emisné povolenky boli pridelené zadarmo, ale v konečnom dôsledku sa aj tak premietli do ceny elektrickej energie. Predajom emisných povoleniek si mnohé firmy vytvorili obrovské zisky. Trh tak následne negeneroval investičné stimuly a len nepatrná časť z týchto zárobkov sa investovala na pôvodný zámer. „Emisné povolenky mali byť ako investičný stimul pre stavanie čistejších zdrojov, ktoré nepotrebujú emisie. Ten zmysel sa však úplne stratil. Vytvoril sa trh, ktorý funguje na politických rozhodnutiach a nie na fundamentoch, ako by mal,” doplnil.

Obchodovanie s emisiami je podľa neho silne ovplyvnené politickými rozhodnutiami. „Keď sa niečo rozdáva zadarmo, je tam vždy korupcia a klientelizmus,” dodal Pišta. Súčasný stav je podľa neho taký, že systém je predzásobený povolenkami až do roku 2016 alebo 2017.

OZE sa musia stať aktívnou súčasťou trhu

Druhou anomáliou trhu s energiami je štátom garantovaná podpora výroby elektriny z OZE. Pišta uviedol, že v prípade dotačných mechanizmov prichádza k umelým investíciám, ktoré nie sú podložené prirodzeným vývojom na trhu. Pri garantovaných cenách na 15 rokov dopredu sa tak, podľa jeho slov, stal z výroby zelenej energie čistý biznis bez akéhokoľvek rizika a znegoval sa pôvodný ušľachtilý cieľ výroby „čistej“ energie. „V priebehu roku 2010 sa návratnosť investície dostala na 5 rokov. Za 10 rokov tak ide o čistý zárobok pre investora,” upozornil.

Treťou trhovou anomáliou sú podľa odborníka SSE kapacitné platby výrobcom elektriny za udržiavanie stability sústavy. Energetický zdroj by na ich základe mohol na ročnej báze inkasovať prostriedky bez ohľadu na to, či skutočne vyrába alebo nevyrába elektrinu.

„Stabilizácia trhu odstránením anomálií je nevyhnutá,” myslí si Pišta. Riešením môže byť integrovaný vnútrodenný (intra-day) trh a zmena stratégie pri podpore OZE. „Podnikať bez rizika je choré,“ dodal. Alternatívne energie sa preto musia stať aktívnym účastníkom trhu, uzavrel Pišta.

Príspevok Jána Pištu (SSE) odznel na 9. ročníku energetickej konferencie ENKO 2012, ktorá sa uskutočnila 24. – 25. apríla 2012 v Bratislave. Portál energia.sk bol mediálnym partnerom podujatia.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.