Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
iran foto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Irán Foto: Flickr.com/dynamosquito (licencia Creatiove Commons)
11. mája 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Jadrová elektráreň v Iráne spustila skúšobnú prevádzku

Irán, ktorý je Západom kritizovaný kvôli údajným vojenským ambíciám jeho jadrového programu, uviedol do skúšobnej prevádzky elektráreň v Búšeri. „Znamená to, že sa začala nukleárna rekcia,“ povedal hovorca Atomstrojexportu Vladislav Bočkov. Podľa neho je elektráreň na minimálnej kontrolovanej úrovni prevádzky. Ide vraj o jednu z posledných etáp pred spustením regulárneho chodu reaktora.

Podľa iránskej agentúry Fars by mal začať komplex dodávať elektrinu do dvoch mesiacov.

Západné krajiny v čele s USA opakovane vyzývali Rusko, aby nedokončilo výstavbu elektrárne v Búšeri a to z obáv, že Irán sa pod rúškom mierového jadrového programu  usiluje o výrobu jadrovej zbrane. Potom, čo boli prípravy k sprevádzkovaniu elektrárne už takmer dokončené, Západ zvýšil tlak na Irán, aby zastavil program obohacovania uránu, ku ktorému už podľa neho nemá žiadny dôvod.

Spustenie elektrárne sa muselo niekoľkokrát odložiť. Vlani sa špekulovalo o tom, že dôvodom môže byť počítačový vírus vyvinutý Spojenými štátmi americkými a Izraelom.

Bušer má inštalovaný výkon 1.000 MW a pokryť by mal 2,5 % iránskej spotreby elektrickej energie.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.