Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ciernobiela atomka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Bistrosavage (licencia Creative Commons)
12. novembra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

Jadrová elektráreň Jaslovské Bohunice má vyšší výkon

Pondelok – 8.11.2010

Európska únia:

Český energetický koncern ČEZ rokuje s Európskou investičnou bankou (EIB) o úvere 200 mil. eur na dokončenie fotovoltaických elektrární. Úver by mal pokryť 50 % nákladov na dostavbu. ČEZ ráta s tým, že do konca roka bude mať celkový inštalovaný výkon fotovoltaiky v Česku na úrovni 120 MW. (viac informácií)

Nemecká energetická skupina E.ON chce predať britského distribútora elektriny E.ON Central Networks. Ponuka od konzorcia zahraničných firiem by mohla dosiahnuť 3,5 mld. britských libier. Tvoria ho Abu Dhabu Investment Authority, Canada Pension Plan a Bank Macquarie. (viac informácií)

Brzdou výstavby plynovodu Nabucco sú podľa nemeckej skupiny RWE politické záujmy. Dynamika procesu výstavby je podľa koncernu úzko prepojená s politikou. Jeremy Ellis z RWE považuje Nabucco sa ekonomicky rentabilnejšiu možnosť v porovnaní s projektom Južný tok. Nevýhodou pre Nabucco, ktoré podporuje EÚ, je neexistencia záväzných kontraktov s dodávateľmi plynu. (viac informácií)

Transport nemeckého jadrového paliva z Francúzska do Nemecka narušili protesty niekoľko tisíc ekologických aktivistov. Demonštranti v nedeľu večer zablokovali koľaje a zdržali tak súpravu s 11 kontajnermi na prevoz rádioaktívneho materiálu do povrchového úložiska  v Gorlebene. Museli preto zasahovať policajné zložky. Protest proti v poradí 12. transportu vyhoretého paliva bol rozsahom pravdepodobne najväčší za posledné tri desaťročia.(viac informácií)

EÚ má stanovený cieľ zvýšiť podiel biopalív v doprave na 10 % do roku 2020. Dodržanie tohto záväzku by podľa štúdie 9 environmentálnych organizácií mohlo mať negatívne dôsledky na životné prostredie. Zvýšia sa tým nároky na využívanie poľnohospodárskej pôdy a ohrozí sa potravinová bezpečnosť krajín tretieho sveta. V neposlednom rade príde k rastu skleníkového plynu, podľa prognózy o 56 miliónov ton skleníkových plynov ročne. Štúdiu dal vypracovať Európsky inštitút pre politiku životného prostredia. (viac informácií)

Svet:

Čína trpí nedostatkom motorovej nafty. Vládne opatrenia na zníženie spotreby elektrickej energie a splnenie stanovených cieľov energetickej efektívnosti priniesli opačný efekt. Firmy nedostávajú toľko elektriny, koľko potrebujú a preto kupujú generátory, aby si vyrobili dostatok energie. Tisíce čerpacích staníc v krajine je tak bez paliva. (viac informácií)

Utorok – 9.11.2010

Slovensko:

Slovenské elektrárne ukončili program modernizácie a zvýšenia výkonu atómovej elektrárne Jaslovské Bohunice. Počiatočný inštalovaný výkon blokov sa zvýšil o 15 %, teda zo 440 MW na 505 MW. (viac informácií)

Zástupca štátu v dozornej rade SPP Ernest Valko sa stal obeťou vraždy. Valko ako advokát zastupoval SPP v kauze tzv. ”Duckého zmeniek”. Štátu a firme v súdnom procese zachránil miliardy slovenských korún. (viac informácií)

Stredoslovenská energetika (SSE) zistila v roku 2010 pri kontrole odberných miest takmer 700 neoprávnených odberov elektrickej energie. Firme tým vznikla škoda v hodnote 750 tisíc eur. (viac informácií)

V Bratislave sa začalo dvojdňové stretnutie predstaviteľov Asociácie jadrových dozorov západoeurópskych krajín (WENRA). Zúčastňuje sa ho 40 účastníkov z 20 členských krajín. Zaoberať sa bude činnosťou pracovných skupín od posledného stretnutia v Helsinkách. Rokovať sa má o nových návrhoch pre činnosť asociácie v oblasti výskumných reaktorov. (viac informácií)

Európska únia:

EÚ počas nadchádzajúcej zimy nebude ohrozená plynovou krízou aká nastala v januári 2008. Ubezpečil komisár EÚ pre energetiku Gunther Oettinger. (viac informácií)

Česko schválilo vládny návrh o zdanení fotovoltaických elektrární. V dôsledku toho nepríde v nasledujúcom roku k zdraženiu elektriny o viac ako 5,5 %. Zavedie sa 26 % zrážková daň na solárne elektrárne, ktoré sa vzťahuje na zdroje uvedené do prevádzky v rokoch 2009 a 2010 s inštalovaným výkonom viac než 30 kW. Platiť má 3 roky. Zavádza sa tiež 32 % darovacia daň na emisné kvóty. Zvýši sa tiež poplatok za vyňatie pôdy z pôdneho fondu. (viac informácií)

Energetický regulačný úrad (ERÚ) v Česku znížil pre rok 2011 garantované výkupné ceny pre veľké fotovoltaické elektrárne o viac ako polovicu. Vzťahovať sa budú na solárne zdroje, ktoré sa pripoja do siete v roku 2011. (viac informácií)

Svet:

USA premiérovo začali s exportom skvapalneného zemného plynu (LNG) do Európy. Dôvodom vývozu je pád cien suroviny na domácom trhu v roku 2010 o takmer 30 %. (viac informácií)

Ropná plošina v Nigérii sa stala terčom ozbrojeného útoku povstalcov. Protestujú tak proti vysokým ziskom naftárskych firiem v krajine. Za útokom, pri ktorom prišlo k únosu siedmich ľudí, stojí pravdepodobne Hnutie za oslobodenie nigérijskej delty (MEND).(viac informácií)

Medzinárodná energetická agentúra (IEA) prognózuje rast globálnej spotreby energií o 21 % do roku 2020. Prudký nárast dopytu po energiách bude najmä v rozvíjajúcich sa krajinách. (viac informácií)

Streda – 10.11.2010

Európska únia:

Prvý summit hláv štátov členských krajín EÚ počas Maďarského predsedníctva v roku 2011 sa bude zaoberať otázkami energetiky. Druhý summit v máji 2011 sa bude venovať energetickej infraštruktúre v kontexte iniciatívy EÚ „Východné partnerstvo“. (viac informácií)

Európska komisia (EK) dnes predstavila ciele pre energetiku na nasledujúcich 10 rokov. V dokumente „Energia 2020” určila 5 hlavných priorít. Sú nimi energetické úspory, celoeurópsky integrovaný trh s energiami, jednotný hlas EÚ vo svetových diskusiách o energetike, líderstvo v oblasti energetických inovácií a posilnenie postavenia spotrebiteľov. EK predstaví legislatívne návrhy pre splnenie týchto cieľov do 18 mesiacov. (viac informácií)

Svet:

Pripravovaný plynovod Nabucco nemôže rátať s dodávkami zemného plynu z Iraku skôr ako po roku 2020. (viac informácií)

Bulharský úsek plynovodu Južný tok postaví spoločne ruský štátny Gazprom a bulharský Energie-Holding. (viac informácií)

Ruský Gazprom chce navýšiť dodávky zemného plynu do Južnej Kórey. Od roku 2017 chce do krajiny dodávať 10 mld. kubíkov plynu ročne. Rokovania s juhokórejskými predstaviteľmi o tomto zámere sa začnú v decembri. (viac informácií)

Štvrtok – 11.11.2010

Slovensko:

Minister hospodárstva a výstavby Juraj Miškov bude rokovať o výstavbe nového jadrového zdroja s českým ministrom priemyslu a obchodu Martinom Kocourkom v priebehu dvoch týždňov. Zmluvu o pripravovanej elektrárni JESS považuje za korektnú a vyváženú. (viac informácií)

Európska únia:

Nemecko uvažuje o vývoze vyhoretého jadrového palivo z bývalej NDR do Ruska. Jadrový odpad by smeroval do ruského úložiska Majak na Urale. Podľa platných zmlúv má Berlín k takémuto kroku právo. Nemecká opozícia a ekológovia však hovoria o akte politickej zbabelosti.  (viac informácií)

Svet:

Čína má stále akútny nedostatok motorovej nafty. Reálna je čoraz viac aj možnosť otvorenia štátnych rezerv. Naftová kríza je sekundárnym dôsledkom vládnych opatrení s cieľom znížiť spotrebu elektriny. (viac informácií)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.