Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Juraj Miškov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Minister hospodárstva a výstavby Juraj Miškov
20. januára 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

J. Miškov: O privatizácii teplární rozhodne analýza

Vláda sa v stredu (19.1.) zaoberala aj otázkou predaja šiestich teplárenských spoločností. Ich 100 % vlastníkom je Fond národného majetku (FNM), ktorý navrhol predať tieto akcie prostredníctvom medzinárodného tendra. Podľa šéfa rezortu hospodárstva Juraja Miškova sa v tejto veci rozhodne až po vypracovaní ekonomickej analýzy FNM.

„Pokiaľ analýza ukáže, že je výhodnejšie pre štát odštátniť tieto spoločnosti, tak by malo byť našou povinnosťou konať v záujme štátu a pristúpiť k odštátneniu,“ doplnil minister.

O spôsobe privatizácie je podľa Miškova v tejto chvíli predčasné uvažovať. Ak štúdia vyhodnotí predaj teplární ako pre štát výhodnú možnosť, existuje niekoľko alternatív. „Ťažko sa mi vyjadrovať k akýmkoľvek scenárom. Možnosti sú priamy predaj, prevod podielu na komunál alebo dlhodobá správa podobne ako pri vodárenských spoločnostiach,“ dodal Miškov.

FNM predložil na rokovanie vlády materiál, v ktorom navrhuje predaj šiestich teplární vo výberových konaniach s medzinárodnou účasťou. Rozhodujúcim kritériom pri predaji sa má stať cena. „V prípade predaja 100 % akcií to pre štát znamená maximálny výnos z predaja akcií, možnosť vybrať strategického investora, ktorý bude mať optimálne podmienky pre riadenie spoločnosti a plnú zodpovednosť za jej rozvoj,“ uvádza sa ďalej v dokumente.

Fond národného majetku (FNM) je 100 % vlastníkom a vykonávateľom akcionárskych práv v teplárňach v Bratislave, Trnave, Martine, Zvolene, Žiline a Košiciach.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.