Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Solar fashion
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / jurvetson (licencia Creative Commons)
9. novembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Izraelský veľvyslanec: Sme lídrom v slnečnej energetike

Izrael všetky strategické energetické zdroje, medzi nimi zemný plyn  a ropu, dováža. Preto musela krajina začať hľadať nové zdroje, aby si zabezpečila stabilné dodávky elektrickej energie, vyhlásil dnes na konferencii „Fotovoltika – naša slnečná budúcnosť“ izraelský veľvyslanec na Slovensku Alexander Ben-Zvi. Fotovoltická konferencia sa koná ako súčasť odbornej konferencie Energofutura 2011.

Krajina získava v súčasnosti asi 5 % energií z OZE. V horizonte do roku 2020 si stanovila cieľ zvýšiť podiel na 20 %.

„Krajina má veľa slnečných dní a aj v zime máme k dispozícii dostatok slnečného žiarenia. Zameriavame sa i na rozvoj geotermálnych zdrojov, no nie až v takej miere ako Island,“ spresnil veľvyslanec. Okrem solárnej a geotermálnej energie krajina využíva aj energiu z vetra a biomasy.

Izrael je v súčasnosti svetovým lídrom v inštaláciách domácich solárnych panelov, ktoré sa využívajú na ohrev vody. „Ich konštrukcia je jednoduchá a sú dostupné ako pre firmy, tak aj pre domácnosti,“ doplnil Ben–Zvi. V súčasnosti sa solárne kolektory podieľajú na ohreve vody v celkovom podiele 93 %. Pre porovnanie, nedávno v minulosti bol podiel iba 5 %.

Viaceré izraelské firmy sa zameriavajú na vývoj nových kombinácií slnečných panelov a ich atypických inštalácií. Napríklad pre prirodzené fyzikálne vlastnosti sú inštalácie na vode efektívnejšie. Financovanie týchto projektov je však stále náročné, uzavrel veľvyslanec.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.