Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ropna tazba
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/mark i geo (licencia Creative Commons)
14. novembra 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Irán zastavil pokles produkcie ropy

„Ťažba ropy z produkcie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v októbri klesla o 30.000 na 31,15 mil. barelov denne, čo je najmenej za deväť mesiacov,“ píše sa v pravidelnej mesačnej správe agentúry. „Irán zastavil sedemmesačný pokles produkcie a mierne ju zvýšil,“ uviedla IEA. Výrazne sa pritom zvýšil aj objem vývozu z krajiny.

Agentúra odhaduje, že Irán v októbri ťažil 2,7 mil. barelov ropy denne, čo je oproti predchádzajúcemu mesiacu nárast asi o 70.000. Objem vývozu vzrástol na 1,3 mil. barelov, zatiaľ čo v predchádzajúcich dvoch mesiacoch vývoz predstavoval asi 1 mil. barelov denne.

„Zdá sa, že veľký podiel na raste dovozu ropy z Iránu má Čína a Južná Kórea,“ uviedla agentúra. Tá funguje ako poradca v otázkach energetiky pre skupiny vyspelých krajín združených v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Agentúra Reuters odhaduje, že vďaka nárastu vývozu ropy mohol Irán len za október získať do štátnej pokladnice okolo 900 mil. dolárov. Agentúra vychádza z predajnej ceny 100 dolárov za barel, ktorá sa teraz platí za iránsku ropu. Teherán inak už dlhšiu dobu pociťuje výpadok príjmov kvôli medzinárodným sankciám.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.