Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
iran foto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Irán Foto: Flickr.com/dynamosquito (licencia Creatiove Commons)
17. januára 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Irán: Jadrovú elektráreň v Búšeri vraj ohrozuje počítačový vírus

Nebezpečný vírus Stuxnet môže ohroziť bezpečnosť jadrovej elektrárne v iránskom Búšeri. Ruská tlač totiž priniesla informácie o dôvernej správe ruských vedcov, ktorí pracujú na spustení elektrárne. Tá je pre domácu vládu symbolom technologického pokroku, pre západné štáty naopak zdrojom obáv zo zneužitia jadra na vojenské účely.

Elektráreň v Búšeri je dnes tesne pred spustením, vkladanie jadrového paliva sa začalo v októbri 2010.

Irán vraj tlačí na rýchle spustenie zdroja do prevádzky

Podľa ruských vedcov trvá iránske vedenie na urýchlenom uvedení elektrárne do prevádzky už počas tohto leta. Ruskí vedci sú ale presvedčení, že kvôli útokom vírusu sa štart elektrárne musí odložiť. V opačnom prípade podľa nich hrozia vážne problémy, pretože Stuxnet by spôsobil v Búšeri „obrovské škody.“

Ruská štátna agentúra Rosatom dnes (17.1.) správy o nebezpečenstve počítačového vírusu poprela. „Žiadne vírusy v informačných systémoch elektrárne nie sú, tým menej v systémoch zaisťujúcich bezpečnosť,“ oznámil Rosatom prostredníctvom agentúry Interfax. Rosatom zastrešuje pôsobenie ruských expertov v iránskom Búšeri. Počítačový systém elektrárne podľa agentúry pracuje výhradne v lokálnom režime, teda bez priameho spojenia s vonkajšími zdrojmi ohrozenia.

Hrozí druhý Černobyľ?

Vírus Stuxnet, ktorý napadá priemyselné riadiace systémy, je podľa názoru expertov produktom amerických a izraelských odborníkov. Podľa sobotnej správy denníka New York Times experti jeho funkčnosť dva roky testovali v izraelskom jadrovom komplexe v Dimone. Vírus napadol iránske jadrové projekty vrátane kontorverzného programu na obohacovanie uránu.

„Ruskí špecialisti varujú pred možnosťou novej jadrovej katastrofy typu Černobyle, ku ktorej by mohlo dôjsť na reaktore v Búšeri v dôsledku škody, ktorú spôsobil počítačový vírus Stuxnet,“ uvádza sa údajne v správe ruských odborníkov. „Ak by boli ruskí vedci prinútení podriadiť sa naliehavým žiadostiam Iránu o spustení elektrárne, mohli by dôjsť k nešťastiu.“

Odklad spustenia elektrárne oznámil Irán už minulý rok na jeseň. Podľa oficiálnej správy vtedy nebol príčinou počítačov vírus, ale únik rádioaktívneho materiálu.  

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.