Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
radioaktivita
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/jordandelion (licencia Creative Commons)
8. februára 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Ionizujúce žiarenie má podľa odborníkov obrovské spektrum využitia

„Bohužiaľ, štiepenie jadra bolo na začiatku zneužité v jadrových zbraniach. Jadrová energetika tak so sebou niesla veľké nebezpečenstvo explózií a ničivej sily. Niektoré závažné udalosti spojené s uvoľnením rádioaktivity evokujú jej potenciálnu škodlivosť. Na druhej strane si treba uvedomiť obrovské možnosti prospešného využitia jadrovej energie a ionizujúceho žiarenia,“ prízvukoval.

Ako príklady uviedol medicínu a špeciálne liečbu nádorových ochorení. „Žiarenie dokáže vynikajúco sterilizovať lekárske nástroje. Je odskúšané, že vie napríklad limitovať kazenie potravín. Treba si uvedomiť, že na zemi existuje milióny rokov. Človek si naň zvykol a v určitej miere ho potrebuje. Pre lepšie pochopenie, je to len iná forma toho, čo poznáme ako slnečné žiarenie. Jednoducho, je to iná vlnová dĺžka niečoho, čo neustále existuje v prírode okolo nás,“ vysvetlil Slugeň.

„Poznanie si žiada vedomostný základ a odvahu pozerať sa zvedavými očami. Naše vedecké pracoviská majú značný odborný ľudský potenciál a snažia sa zúčastňovať na významných medzinárodných projektoch v oblasti skúmania ionizujúceho žiarenia a jadrovej energie. Škoda, že štát dlhodobo poddimenzuje všeobecne vedu a výskum. V tomto ohľade sme na zahanbujúcom predposlednom mieste v Európe,“ dodal.

Zdroj: TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.