Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
9. marca 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Investori plynovodu Nabucco zvažujú budúcnosť projektu

Podľa internej štúdie spoločnosti British Petroleum výrazne vzrástli náklady na vybudovanie plynovodu Nabucco. Projekt by sa mal predražiť z necelých 8 mld. eur až na 14,1 mld. eur, píše denník Internationa Herald Tribune. Nabucco má priniesť do Európy zemný plyn z okolia Kaspického mora a znížiť tak závislosť EÚ na Rusku.

Medzi zástancov projektu patrí dlhodobo aj Česko a jeho výstavbu opakovane presadzovalo v priebehu prvej polovice roku 2009, kedy predsedalo Európskej únii. Pokiaľ však napadne rozhodnutie o začatí výstavby plynovodu v tomto roku, bude to zrejme jeho definitívny koniec. „Buď to bude tento rok alebo to už nebude priechodné,“ vyhlásila hovorkyňa Európskej komisie Marlene Holznerová.

Pôvodné odhady nákladov na výstavbu, ktoré sa pohybovali pod hranicou 8 mld. eur, boli značne podhodnotené aj podľa odborníkov. „Vôbec netuším ako k týmto číslam dospeli. Nikdy som neveril, že bude stáť menej ako 12 mld. eur. A to si uvedomte, že cena železnej rudy, ktorá je pre stavbu plynovodu kľúčová, za posledný rok vzrástla o 50 %,“ uviedol odborník na energetiku z Oxfordskej univerzity Jonathan Stern.

Firmy, ktoré sa chceli budovania plynovodu účastniť, tak v súčasnosti majú na výber z dvoch možností. Buď s projektu, ktorý sa pripravoval takmer 10 rokov úplne vzdajú alebo sa ho pokúsia zakomponovať do systému regionálnych plynovodov. V prípade, že sa ho vzdajú úplne to bude znamenať ranu pre prestíž EÚ v kaspickom regióne a nepochybne aj stratu vplyvu. Dôležitosť oblasti okolo Kaspického mora pritom v posledných rokoch značne rastie práve kvôli nerastnému bohatstvu.

Nabucco mal ročne do Európy prepravovať až 31 mld. kubických metrov plynu. Existujú však obavy, že tieto hodnoty by plynovod dosiahol najskôr po roku 2020. Konzorcium, ktoré stojí za plynovodom Nabucco síce vyjednáva o nákupe jedného z veľkých plynových polí v Azerbajdžane, ale tamojšia vláda stále váha, či kontrakt uzavrieť. Azerbajdžan by bol schopný garantovať len 10 mld. kubických metrov plynu, čo je však len tretina kapacity Nabucca. „Žiadny ďalší plyn sme nesľúbili. Všetko je otázka ceny,“ povedal viceprezident štátneho plynárenského gigantu Socar Elshad Nazirov.

Európska únia je v súčasnosti závislá na dodávke zo štyroch krajín. Zo 41 % sa na dodávkach podieľa Rusko, z 27 % Nórsko, zo 17 % Alžírsko a z 5 % Nigéria. Rusko pritom plánuje plynovod South Stream, ktorý by si s projektom Nabucco priamo konkuroval.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.