Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
smart grid - factsheet
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Ian Muttoo (licencia Creative Commons)
21. septembra 2012 Ostatné od Energia.skTASR

Inteligentné elektromery budú Rakúšanom šetriť peniaze

Z takmer 5,5 milióna namontovaných elektromerov v Rakúsku ich má vyššie IQ zatiaľ asi 200.000.

Rakúsky energetický regulačný úrad E-Control a energetické firmy sa musia ešte veľa venovať osvetovej činnosti. Podľa výsledkov prieskumu iba 6 % z 1000 respondentov uviedlo, že niečo vie o smart metri.

Smart meter poskytne konečnému zákazníkovi v prvom rade údaje. Prevádzkovateľ siete mu musí na internetovej stránke poskytnúť údaje o spotrebe elektrickej energie jeho domácnosti za posledné tri roky. Odberateľ môže sledovať svoju spotrebu na webovej stránke denne. Súčasne musí dostať aj tipy na úsporu elektrickej energie a právo poskytnúť dáta energetickému poradcovi. Dodávateľ je však povinný raz mesačne bezplatne informovať klienta mailom alebo poštou nielen o spotrebe, ale aj o nákladoch na ňu. Zákon stanovuje, že zašifrovaný prenos údajov musí byť anonymný. Ich analýza sa bude robiť len po výslovnom súhlase zákazníka.

Dokonca sa môžu informovať o tom, o koľko je ich spotreba vyššia než u odberateľov s približne rovnakou domácnosťou. Informácia znie: Vaša spotreba elektrickej energie bola v januári o 97 kilowatthodín, teda o 23 % vyššia. A nasleduje tip. Túto energiu by spotrebovala vaša chladnička za deväť mesiacov.

Nové elektromery však ešte v prípravnej fáze na ich plošnú inštaláciu vyvolávajú v celej Európe otázniky o ochrane údajov a spotrebiteľov. Bez ich súhlasu môžu firmy získavať údaje z domácností len 15 minút raz za deň. Okrem toho budú mať k dispozícii len informáciu o dennej spotrebe, z ktorej sa nebude dať robiť záver o režime spotreby energie v domácnosti. Európsky úrad na ochranu údajov EDPS v júni varoval, že počítačový prenos údajov v extrémnych prípadoch môže viesť k zisťovaniu, ako sa v domácnosti sleduje televízia v prípade, ak spotreba závisí od jasu obrazovky. Výskumníci v Nemecku sa už dopracovali k tomu, že vďaka údajom zo smart metra dokážu zistiť, ktorý zo 600 hollywoodskych filmov sa sleduje. Skeptici vidia nebezpečenstvo aj v zlyhaní softvéru niektorého zo státisícov meračov alebo v ich napadnutí hekermi.

K veľkej poruche nových elektromerov zatiaľ nedošlo ani v Rakúsku, ani v Európe. V Taliansku, Francúzsku a vo Švédsku ich už namontovali 50 miliónov. Podľa smernice EÚ do roku 2020 ich bude musieť mať najmenej 80 % domácností spoločenstva. Rakúsko si dalo cieľ do roku 2019 ich namontovať u 95 % maloodberateľov. Nebudú sa montovať na samotách, kde by vyšla ich inštalácia draho.

Smart meter bude v porovnaní s klasickými elektromermi výrazne inteligentnejší, ale ešte nebude schopný komunikovať s domácimi spotrebičmi. Teda človek si nebude môcť pustiť práčku z úradu v čase, keď bude elektrina lacnejšia.

Zdroj: TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.