Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Schneider Electric
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračný záber
23. augusta 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Inteligentná kancelária dokáže ušetriť váš čas i energiu

Foto: Michal Jesenič/energia.sk

Od januára 2012 sídli Schneider Electric Slovensko na štyroch podlažiach v business komplexe priamo v centre Bratislavy. Systém inteligentných technológií v tejto budove dokáže vyhodnocovať vonkajšie podmienky, analyzovať prítomnosť pracovníkov v miestnosti a na základe toho automaticky upraviť teplotu, či mieru osvetlenia v kancelárii. Systém sa vždy snaží sa nájsť vhodný pomer medzi šetrením a zachovaním užívateľského komfortu. „Ide o nastavenie si ideálnych pracovných podmienok, ktoré človek potrebuje na to, aby podal ideálny pracovný výkon,“ povedal pre portál „energia“ Pavol Praženica, obchodný riaditeľ Schneider Electric.

Budova na Karadžičovej ulici v Bratislave má veľmi dobré svetelné podmienky. Veľké presklené fasády tak vytvárajú priestor na  šetrenie svetlom. Systém osvetlenia tvorí celkom 32 inteligentných riadiacich modulov, ktoré fungujú na princípe virtuálnych zón. V prípade, že v kancelárii má prísť k inému usporiadaniu, svetelné zóny sa dajú jednoducho preprogramovať a prispôsobiť.

V kanceláriách Schneider Electric sa tiež nachádzajú senzory, ktoré sledujú pohyb osôb. Ak nikto nie je prítomný v danom  priestore, svetlo sa automaticky zhasne. Systém ovláda tiež vonkajšie žalúzie a vnútorné rolety. Ak ráno vstúpi pracovník do zatemnenej miestnosti, senzor pohybu to okamžite rozpozná a automaticky otvorí žalúzie a zdvihne rolety.

Integrovaný systém funguje ako otvorená platforma, je voľne konfigurovateľný. Ak je v budove viac technológií, riadiaci systém ich dokáže prepojiť. Nemôže sa tak stať, že sa v rovnakom čase spustí kúrenie aj chladenie. Inteligencia systému spočíva tiež vo vzájomnej komunikácii jednotlivých prvkov, napríklad systém žalúzií a chladenia spolu spolupracujú. Ak je vonku teplé počasie, ako prvé nastane zatemnenie vnútorného priestoru, až potom sa spustí interné chladenie.

Foto: Michal Jesenič/energia.sk

Systém KNX je tiež ľahko rozšíriteľný aj o zariadenia od iných výrobcov. Každý proces v rámci systému obsahuje vlastný aplikačný program, ktorý obsluhuje funkcie k nemu priradené. Ak by aj náhle jeden z procesov vypadol, funkčnosť celého systému nie je ohrozená. 

Inteligentné technológie  charakterizuje automatizácia procesov. Pracovník si ale môže upraviť pracovné podmienky aj podľa individuálnych preferencií. Jediným tlačidlom si prostredníctvom ovládacieho panelu alebo online systému dokáže prispôsobiť intenzitu svetla alebo nastaviť požadovanú teplotu v kancelárii. Po manuálnom nastavení sa automatika na 2 hodiny deaktivuje. Po uplynutí tohto času sa opäť vráti do automatického režimu.

Najlacnejšia energia je nespotrebovaná

Inteligentné systémy dokážu pri prevádzke budovy alebo rodinného domu znížiť náklady aj o 30 %. „Naše prvé výsledky o spotrebe v našom novom sídle sú veľmi pozitívne. Pohybuje sa to rádovo 120 kWh na meter štvorcový. Myslím, že je to veľmi dobrá spotreba. Štandardné budovy sa pohybujú okolo 150 kWh na meter štvorcový,“ doplnil generálny riaditeľ Schneider Electric Jaroslav Žlábek.

Foto: Michal Jesenič/energia.sk

Udržať spotrebu elektrickej energie na efektívnej úrovni však nie je jednoduché. Je potrebné ju neustále merať a regulovať. „Ak sa to nedeje, každý rok bez monitoringu a údržby sa stratí asi o 8 % späť z pohľadu úspor,“ uviedol Žlábek. Bez regulácie sa podľa neho energetické straty zvýšia o ďalších 12 %.

Opatrný záujem

Záujem o systém inteligentného riadenia na Slovensku rastie, hoci stále je iba vo svojich začiatkoch. V časoch ekonomickej kríze je pre firmy i domácnosti zaujímavé hľadať možnosti ako ušetriť na prevádzkových nákladoch. Podľa obchodného riaditeľa Schneider Electric určite nie je prvotná investícia odstrašujúca. Dôležitá podľa neho ale nie je miera prvotnej investície, ale návratnosť. Zákazníci si väčšinou uvedomujú, že takýto systém predstavuje vysokú pridanú hodnotu do budúcnosti. „Návratnosť inštalácie takýchto zariadení sa nám pohybuje od dvoch do piatich rokov. Samozrejme všetko závisí od úrovne toho, čo s tým chcete dosiahnuť a koľko chcete ušetriť,” uzavrel pre portál „energia“ Pavol Praženica.

Na snímke Pavol Praženica (Schneider Electric) Foto: Michal Jesenič/energia.sk

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.