Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Cesky Krumlov mesto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Český Krumlov - ilustračná foto. Zdroj: Flickr.com / midweekpost (licencia Creative Commons)
12. mája 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Inštitút vyvlastnenia v Česku sa bude vzťahovať aj energetické stavby

Zákon o urýchlení výstavby dopravnej infraštruktúry v Česku prešiel včera (11.5.) novelizáciou. Vyvlastňovanie pozemkov sa tak bude vzťahovať aj na vybranú energetickú infraštruktúru a vodné diela. Táto legislatívna predloha má podľa autorov uľahčiť výstavbu ďalších blokov Jadrovej elektrárne Temelín, odkladanú výstavbu vodných diel na rieke Labe a budovanie protipovodňových opatrení.

Inštitút vyvlastnenia bude môcť investor využiť vtedy, keď sa nedohodne na odkúpení pozemkov pre plánovanú stavbu. Novela teraz poputuje naspäť do Senátu.

Hospodársky výbor a výbor pre životné prostredie odporučili poslancom novelu schváliť, ale so zmenami. Poslanci dnes na ich pozmeňujúce návrhy pristúpili.

Zmenili tak okrem iného proces stavebného konania v zákonom stanovených prípadoch. Zatiaľ čo podľa pôvodnej predlohy by musel príslušný stavebný úrad na žiadosť stavebníka záväzne spojiť stavebné a územné konanie, podľa poslancov by malo toto rozhodnutie závisieť vo vybraných prípadoch na jeho uvážení. Podľa výborov by malo tiež platiť, že dotknutým stavebným úradom bude špeciálny úrad, teda úrad zameraný na cestné, železničné a vodné stavby a nie stavebný úrad v obci s rozšírenou pôsobnosťou.

Vláda pôvodne vyjadrila nesúhlas so senátnym návrhom. Ako však včera (11.5.) povedal minister priemyslu a obchodu Martin Kocourek, úpravy v pozmeňovacích návrhoch výboru výhrady vlády odstránili. Podobne sa včera vyjadril aj zástupca Senátu Pavel Eybert. Vyhlásil totiž, že tieto zmeny vracajú novelu bližšie k pôvodnému úmyslu, ktorí mali predkladatelia z radov senátorov.

Zákon o urýchlení výstavby dopravnej infraštruktúry predložila ešte v minulom období v snemovni skupina poslancov, ktorá chcela urýchliť výstavbu rýchlostnej komunikácie R35. V priebehu rokovaní ho ale poslanci prepracovali tak, že sa vzťahuje na celú dopravnú infraštruktúru. Zákon okrem iného umožňuje použiť vyvlastnenie pri získavaní pozemkov pre cesty a diaľnice.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.