Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Igor Nagy - energoforum
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: konferencia Energofórum
15. októbra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Igor Nagy: Cena elektriny by mala byť v budúcnosti stabilná

Trh s elektrickou energiou sa posunul k „trhu zákazníka“. Súčasná premenlivosť cien je vysoká, pričom v dôsledku hospodárskej krízy ich priemerná úroveň klesá. V takomto stave sa ťažko predpokladajú odberové diagramy, uviedol včera (14.10.) počas odbornej konferencie Energofórum 2010 Igor Nagy zo spoločnosti ČEZ Slovensko.

Pred pár rokmi sa oplatilo zakontrahovať elektrinu dopredu na obdobie 2 – 3 rokov. V tom čase bol najväčší dopyt po fixných produktoch, pretože sa očakával nárast ceny elektrickej energie ako komodity. Dopyt po elektrine sa v dôsledku hospodárskej krízy prepadol, s ním sa prepadla i cena, preto sa do popredia dostávajú iné než fixné produkty.

Odklon záujmu od fixných produktov je dôsledkom neschopnosti priemyselnej výroby predikovať odbery, čiastočne s výnimkou potravinárskeho priemyslu, vysvetlil Nagy.

Čoraz viac zákazníkov požaduje flexibilný produkt, kde zohráva kľúčovú rolu variabilný prvok. Prostredníctvom neho možno dať do súvislosti cenu základnej energie a odberovú krivku odberateľa.  Zákazník dnes diverzifikuje riziko voľbou viacerých indexových produktov. Tak dokáže jednoduchšie a flexibilnejšie pri odbere zohľadňovať aktuálny vývoj svojej spotreby.

Bridlicový plyn stabilizuje cenu elektriny ako komodity

„V poslednom čase je badateľná korelácia medzi cenou elektriny a cenou zemného plynu, čo je celkom logické,“ doplnil Nagy. Na druhej strane, korelácia medzi elektrinou a ropou sa dnes už spravidla nedá identifikovať.

Pokiaľ ide o plyn, dôležitú rolu zohráva bridlicový plyn. Jeho ťažba časom zlacnie a nákladmi sa priblíži ku konvenčnej ťažbe. Bridlicový plyn tiež vyvrátil predpoklad, že sa USA v budúcnosti stanú závislé na plyne z Ruska – dnes sa ukazuje, že krajina bude v ťažbe plynu sebestačná.

Na základe toho možno subjektívne predpokladať, že takýto vývoj udrží cenu zemného plynu stabilnú a v prípade, že sa zachová korelácia medzi cenou plynu a elektriny, aj cena elektrickej energie ako komodity ostane stabilná, predpovedá predstaviteľ ČEZ-u.

Prezentácia Igora Nagya (ČEZ Slovensko) odznela 14. októbra 2010 na odbornej konferencii Energofórum 2010 vo Vyhniach.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.