Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
wfes2012-fatih birol
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Fatih Birol - hlavný ekonóm Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA).
28. marca 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

IEA: Vývozcovia ropy tento rok zarobia rekordné dva bilióny dolárov

„Svet vôbec prvýkrát zaplatí za dovoz ropy dva bilióny dolárov,“ povedal agentúre Reuters hlavný ekonóm agentúry Fatih Birol. Celkový účet za dovoz ropy, ktorý musia platiť spotrebiteľské krajiny bez vlastných dostatočných zásob, vlani podľa Birola predstavoval 1,8 bilióna dolárov. V roku 2008, keď ceny ropy vystúpili na rekord, to bolo asi 1,7 bilióna USD.

Cena severomorskej ropy Brent sa nedávno vyšplhala na 128 dolárov za barel, čo je len asi 20 dolárov pod rekordom z roku 2008. Od začiatku tohto roka sa už zvýšila asi o 15 %, prevažne vplyvom ekonomických sankcií voči Iránu a obavám, že v dôsledku toho ešte viac vzrastie napätie medzi ponukou a dopytom.

Ak ceny ropy zostanú až do konca roka na súčasných hodnotách, účet za dovoz ropy bude pre dovážajúcej krajiny podľa Birola asi 3,4 % ich všeobecného hrubého domáceho produktu. Vlani to bolo približne 3,1 % HDP. Brent sa teraz predáva za 125 dolárov za barel, zatiaľ čo americká ľahká ropa West Texas Intermediate stojí okolo 107 dolárov.

Birol povedal, že zo všetkých priemyselných krajín pocíti dosah rastu cien ropy najvýraznejšie práve Európska únia, a to z dôvodu zmeny výmenných kurzov medzi eurom a dolárom. Keď sa tento faktor vezme do úvahy, v prepočte na eurá je ropa pre Európanov teraz v priemere drahšia, než bola v roku 2008, keď sa ropa vo svojej zúčtovacie cene, teda v dolároch, ocitla na rekordnej hodnote.

Birol varoval pred ekonomickými vplyvmi drahej ropy, a to aj v prípade Číny, ktorá je dlhodobo najrýchlejšie rastúcou významnou ekonomikou sveta. Čína tento rok za dovoz ropy zaplatí okolo 250 miliárd dolárov, čo bude asi o 50 miliárd dolárov viac ako vlani. Výrazne viac ale zaplatia aj Spojené štáty, kde v prípade, že ropa výraznejšie nezlacnie, účet vystúpi na 426 miliárd z vlaňajších 380 miliárd USD.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.