Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Svietiaca žiarivka / žiarovky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto.com (licencia pre energy online
9. novembra 2010 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

IEA: Spotreba energií sa do roku 2020 zvýši o 21 percent

Vlády po celom svete musia prijať opatrenia na podporu energetickej efektívnosti a zelených technológií, aby sa vyhli prudkému nárastu cien ropy, konštatuje sa vo výročnej správe Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA).

IEA vo svojom aktuálnom výhľade varuje, že ak sa energetická politika nezmení, spotreba sa do roku 2020 zvýši o 21 % a do roku 2035 vyskočí o 47 %.

Spotreba bude rásť najmä v rozvíjajúcich sa krajinách

Regionálne je rast spotreby jasne rozdelený – v krajinách OECD sa spotreba do roku 2035 zvýši len o 3 %, v ostatných štátoch o 64 %. Preto podiel bohatých krajín na celosvetovej spotrebe klesne z terajších 44 % na 33 %.

Spotreba energií v Číne vyskočí o 75 %, to znamená viac než v ktorejkoľvek inej krajine alebo v regióne. Čína bude za viac než tretinou globálneho rastu a zrejme už v roku 2015 predbehne USA a stane sa najväčším svetovým spotrebiteľom energií.

Význam jadra bude rásť

Uhlie, ropa a plyn stratia na význame, ale len mierne, keďže budú predstavovať tri štvrtiny energetických nosičov. Rásť by mal význam atómovej energie – IEA počíta v správe s priemerným ročným rastom jej podielu o 2,2 %.

Do roku 2035 sa spotreba ropy zvýši na 99 mil. barelov ropy denne, čo je približne o 15 mil. barelov denne viac než vlani. IEA tak znížila svoju prognózu rastu spotreby tejto komodity – vlani predpovedala pre rok 2030 hranicu 105 mil. barelov denne. Príčinou je spomalenie oživenia ekonomík. Šéf IEA však upozornil, že to nie je dôvod, aby sa vlády uspokojili a prestali tlačiť na zvyšovanie energetickej účinnosti a využívanie zelených technológií, informovali agentúry AP a DPA.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.