Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vrtná ropná plošina v prístave
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / mrpbps (licencia Creative Commons)
17. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

IEA: Aktuálne ceny ropy sú znepokojivé

Cena ropy sa podľa výkonného riaditeľa IEA Nobua Tanaku dostáva na „alarmujúcu úroveň“. Cena sa v súčasnosti blíži k psychologickej hranici 100 dolárov za barel a trh sa začína zaujímať o ďalšie kroky OPEC-u. Zástupca Spojených arabských emirátov (SAE) na energetickom summite v Abú Zabí obavy IEA odmietol s tým, že kolísanie cien je pre ropný priemysel bežným javom a preto OPEC nevidí dôvod na zakročenie.

„Ceny ropy idú neustále nahor a nadol. Môžem vám k tomu povedať len to, že nás to netrápi, “ uviedol ropný minister SAE Muhammad bin Zajn Hamilí. Zároveň dodal, že dodávky ropy pre trh budú postačujúce, aj keď sa dopyt zvýši. Podľa IEA by mal ropný kartel OPEC „ukázať viac flexibility“ a zvýšiť ťažbu. „Pokiaľ sa udrží súčasná úroveň cien, bude to mať negatívny dopad na svetovú ekonomiku,“ vyhlásil Tanaka na energetickom summite.

Minulý týždeň zástupca Saudskej Arábie pre Reuters uviedol, že pokiaľ cena ropy „prekročí 100 dolárov a neklesne,“ OPEC zvolá mimoriadne zasadnutie. Irán, ktorý je v súčasnosti sídlom rotujúceho predsedníctva kartelu uviedol, že o zasadnutie ešte nikto nepožiadala najbližšia schôdzka je preto naplánovaná až na začiatok júna. Podľa rady zástupcov OPEC je nedávny nárast cien zo žiadúceho rozpätia 70-80 dolárov spôsobený skôr špekuláciami ako zvýšenou vzácnosťou ropy.

Analytici nepredpokladajú, že by sa cena ropy v blízkej budúcnosti mohla vyšplhať na rekordnú úroveň z júla 2008 kedy dosiahla 147 dolárov za barel. Ak však OPEC nevyšle signál ochoty zastaviť rast, cena by mohla výrazne vzrásť nad 100 dolárov. „OPEC má v roku 2011 historickú príležitosť ukázať svoju moc tým, že udrží stabilné ceny. V opačnom prípade môže spôsobiť cenový nárast, ktorý by mohol ohroziť globálnu ekonomiku,“ uviedla analytička Sabine Schelsová z londýnskej pobočky Merrill Lynch Bank of America.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.