Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Austrália
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Austrália - ilustračná snímka. Foto: Flickr.com / judepics (licencia Creative Commons)
7. decembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

I. Kočiš o podpore OZE: Inšpirujme sa Austráliou

Možnosti cezhraničnej spolupráce

Súčasná situácia v Austrálii je taká, že geotermálny sektor sa zameriava primárne na hĺbenie studní, menej však už na zdokonaľovanie vrtných technológií. Preto existuje priestor pre cezhraničnú spoluprácu v oblasti výskumu a vývoja technológie bezkontaktného vŕtania, tvrdí Igor Kočiš zo spoločnosti Geothermal Anywhere, ktorý sa zúčastnil odbornej konferencie The Australian Geothermal Energy Conference a rokoval o možnostiach spolupráce s vládnymi predstaviteľmi štátu Južná Austrália. 

Prekážkou pre nadviazanie spolupráce nie je diaľka, ale nastavenie funkčného systému financovania: „Potrebujeme nájsť počiatočnú podporu slovenskej vlády a zároveň našich austrálskych partnerov na iniciovanie úvodných projektov, ktoré by dokázali nastaviť model spolupráce,“ hovorí Kočiš.

Podpora OZE: Inšpirujme sa Austráliou

Pokiaľ ide o rozvoj sektora obnoviteľných zdrojov ako taký, ten môže byť podľa Kočiša inšpiráciou i pre Slovensko: „Prístup, ktorý majú k rozvoju obnoviteľných zdrojov nie je mechanický. Nepracujú tam byrokrati, ale ľudia, ktorých dokázali stiahnuť z úspešných firiem. Roky vykonávali vŕtacie činnosti alebo pracovali v oblasti geotermie. Teraz sa snažia nastaviť stratégiu pre štát v tejto oblasti a motivovať jednotlivé výskumné aj priemyselné organizácie, aby do tohto segmentu vstúpili,“ ozrejmil Kočiš.

Financovanie z verejných zdrojov zostáva kľúčové

Podpora obnoviteľných zdrojov zo strany austrálskej vlády je rozhodujúca: „Štát bol ten, ktorý inicioval prvé projekty a financoval veľkú časť projektov [..] okolo 80 až 90 % financií ide zo štátneho,“ doplnil Kočiš. Ako ďalej uviedol, v Austrálii sa podarilo dosiahnuť synergiu medzi štátnym a súkromným záujmom. „Treba podčiarknuť ten fakt, že spoločnosti, ktoré realizujú geotermálne projekty v rámci Austrálie, vstúpili na austrálsku burzu, kde získali ďalšie podstatné zdroje. Napriek tomu je financovanie zo štátu rozhodujúce,“ doplnil Kočiš.

Geotermálna energia je zatiaľ len marginálnou časť energetického mixu Austrálie. „Projekty, ktoré boli naštartované pred troma rokmi, sú vo fáze dokončenia z 50 až 70 %. Čiže vŕtacie práce sú už ukončené, momentálne sa vytvárajú rezervoáre pre geotermálne elektrárne a stavia sa infraštruktúra. Fáza generovaniu desiatok MWh z týchto zdrojov ešte neprišla. Toto obdobie však možno očakávať behom jedného až dvoch rokov,“ myslí si Kočiš.

Zástupcovia spoločnosti Geothermal Anywhere sa zúčastnili na medzinárodnej odbornej konferencii The Australian Geothermal Energy Conference, ktorá sa konala v dňoch 16. – 19. novembra 2010 v Adelaide, hlavnom meste štátu Južná Austrália.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.