Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Francúzsko štrajk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Alexandre Moreau Photography (licencia Creative Commons)
10. marca 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

HSBC: Veľkej Británii hrozia pre rast ceny energií sociálne nepokoje

V dôsledku pokračujúceho zdražovania cien potravín a energií môžu vo Veľkej Británii vypuknúť sociálne nepokoje. Vyhlásila to Karen Wardová z britskej bankovej spoločnosti HSBC v rozhovore pre televíznu stanicu Sky News. Upozornila zároveň, že zdražovanie potravín a energií prichádza v dobe nízkeho rastu miezd vo vyspelých krajinách.

Ceny ropy v poslednej dobe výrazne stúpli kvôli obavám, že nepokoje v severnej Afrike a na Blízkom východe narušia dodávky tejto suroviny. Drahšia ropa prispieva rovnako rastu ceny potravín.

Organizácia spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) minulý týždeň oznámila, že jej index cien potravín sa vo februári vyšplhal na nový rekord. Súčasne varovala, že prudký rast cien ropy by mohol viesť k ďalšiemu zdražovaniu potravín. Drahšie pohonné hmoty zvyšujú náklady na prevádzku poľnohospodárskej techniky a na prepravu poľnohospodárskych výrobkov.

Vysoké a vrtkavé ceny potravín vyvolávajú po celom svete rastúce obavy. Drahé potraviny v tomto roku prispeli k nepokojom v Tunisku a Egypte, ktorých dôsledky sa dajú vidieť aj v ďalších krajinách severnej Afriky a na Blízkom východe.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.