Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Peter Žiga - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: energia.sk
9. decembra 2016 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Hospodársky výbor o Novákoch nerokoval, nebol uznášaniaschopný

Mimoriadne zasadadnutie hospodárskeho výboru zvolala na štvrtok jeho predsedníčka Jana Kiššová kvôli podozreniam, že tretí blok Elektrárne Nováky (ENO), ktorý mal byť odstavený ku koncu roka 2015, obnovil výrobu bez povolení. Vzniknutú situáciu mali vysvetľovať minister hospodárstva Peter Žiga a minister životného prostredia László Sólymos, ktorí sa ale dnešného výboru odmietli zúčastniť. Neprišli nakoniec ani poslanci koalície, v dôsledku čoho nebol hospodársky výbor uznášaniaschopný.

O Novákoch sa nakoniec hovorilo na samostatných brífingoch. Podľa Žigu je testovanie odsírovacej linky na treťom bloku ENO výsledkom dohody dvoch firiem, Slovenských elektrární a Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP).“Tretí blok ENO bol spustený 7. novembra a bude v prevádzke do konca tohto roka. Všetky potrebné a zákonné povolenia boli k tomu vydané a zverejnené,“ zdôraznil a obvinil SaS, že sa v tejto veci snaží o vytĺkanie politického kapitálu.

Predsedníčka hospodárskeho výboru Jana Kiššová považuje názor ministra a neúčasť koaličných poslancov na mimoriadnom zasadaní za politickú obštrukciu. „Pri toľkých podozreniach a otázkach, ktoré máme, je úplne namieste zvolať takýto výbor a pýtať sa obidvoch pánov ministrov, aby nám dali odpoveď na naše otázky,” dodala s tým, že v dohľadnom čase plánujú spísať všetky nezodpovedané otázky a požiadať oboch ministrov o vyjadrenie písomnou formou.

Elektráreň Nováky spaľuje výlučne lignit z Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), čo je dôsledkom režimu tzv. všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ). Slovenské elektrárne (SE) ako prevádzkovateľ sú pre HBP kľúčovým zákazníkom z pohľadu odbytu, do ENO smerovalo v minulom roku 94 % z celkovej produkcie hnedého uhlia z Prievidze.

Dva zastarané bloky prestali kvôli emisným limitom s výrobou ku koncu 2015. Zmodernizované prvé dva bloky ENO bojujú v tomto roku s častým odstávkami kvôli poruchám a SE majú problém s priebežným plnením stanovených objemov uhlia v rámci VHZ. HBP si preto prenajalo od SE odstavený tretí blok, kde dočasne testujú mobilné zariadenie na odsírenie spalín. Prevádzkové zariadenie bolo podľa HBP technicky upravené, aby spĺňalo platné emisné limity.

Poslanec Galek upozornil, že povolenia, o ktorých hovoril minister Žiga, nie sú verejne dostupné. Obchodnou činnosťou HBP nie je predaj ani výroba elektriny. „Jediné povolenie v energetike majú na distribúciu, aj to iba v rámci vlastných zariadení,“ uviedol a zároveň dodal, že na testovaciu jednotku v správe HBP by sa nemala vzťahovať podpora na elektrinu vyrobenú z domáceho uhlia. „Vo VHZ je jasne napísané, že výrobcom musia byť SE, nie tretia strana,“ dodal.

Systém VHZ dotujú občania vo svojich účtoch za elektrinu prostredníctvom tzv. tarify za prevádzkovanie systému (TPS). Podľa Galeka sa v odsírovacej jednotke údajne vyrába 80 MW elektriny každú hodinu.“Za jeden mesiac by mohli teoreticky vyrobiť 58 GWh elektriny, čo je suma 4 milióny eur, na ktorú by sme sa následne mali všetci poskladať v cene elektriny.” 

Prevádzka Novák je pre SE dlhodobo ekonomickou záťažou. O jej budúcnosti rokuje medzirezortná pracovná skupina, ktorej členmi sú okrem SE aj HBP, Ministerstvo hospodárstva SR a Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). „Pripravujú sa HBP na prevzatie elektrárne v Novákoch? Vznikla by tam jedna zvláštna a absurdná situácia, kedy by pán Čičmanec sám sebe dodával uhlie, ktorého cena nie je dnes regulovaná,” dodal. Ako dodal, šéf HBP Peter Čičmanec by si tak mohol stanoviť ľubovoľnú cenu a ÚRSO by ju musel schváliť v rámci regulovanej dotovanej ceny. „Následne by sme to zaplatili my všetci v koncových cenách elektriny.”

Poslanec vládnej strany SMER-SD Ľubomír Jahnátek obvinil SaS z lobingu v oblasti elektroenergetiky. „Možno treba za tým hľadať to, ako by oni chceli vidieť energetický mix a či tam nie je náhodou zneužitie postavenia verejného činiteľa, poslanca za účelom lobingu pre iný typ výroby energie, aký momentálne na Slovensku je,” povedal niekdajší minister hospodárstva.

© foto a text: energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.