Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Zásobník Háje
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Podzemný zásobník zemného plynu Háje (Česká republika). Foto: (c) Michal Hudec
16. decembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Holandské plynárenstvo môže vytvoriť 13.600 pracovných miest

Holandská vláda v súčasnosti aplikuje stratégiu „Gas Hub Strategy“, ktorej cieľom je rozvoj sektora zemného plynu. Sľubuje si od nej vytvorenie hospodárskych stimulov v objeme 21,4 mld. eur v podobe tovarov a služieb, ktoré sa viažu na obchodovanie a využívanie zemného plynu. Súčasne tiež predpokladá vytvorenie 13,6 tis. pracovných miest v horizonte 10 rokov, vyplýva zo štúdie, ktorú pre holandské Ministerstvo hospodárskych záležitostí, poľnohospodárstva a inovácií vypracovali Dan Harris and Coleman Bazelon zo spoločnosti Brattle, v spolupráci s Bradom Humphreysom z University of Alberta.

Ak bude plynárenská stratégia holandskej vlády úspešná, cez tamojšie prepravné siete by sa mohlo ročne prepraviť o 13 mld. kubíkov zemného plynu viac. To by znamenalo, že najväčší prepravca v krajine, spoločnosť Gasunie, by v krajine investovala so svojimi partnermi do rozvoja 7,7 mld. eur.

Štúdia odhaduje, že holandský plynárenský sektor sa v súčasnosti podieľa na príjmoch do štátneho rozpočtu asi 10 mld. eur, čo je 6 % všetkých príjmov holandskej centrálnej vlády. Sektor zamestnáva viac ako 66 tis. pracovníkov a prispieva k HDP 3 percentami. Zemný plyn ako komodita predstavuje 3 – 4 percentá holandského exportu tovarov a služieb.

Štúdia zistila, že pre vývoj plynárenstva v Holandsku bude kľúčový vývoj dopytu a ponuky na trhu so zemným plynom vo Veľkej Británii. Ďalšou podmienkou podľa analytikov bude potreba zachovať transparentnosť a konkurencieschopnosť cenotvorby komodity v krajine. Do hry tiež vstupuje skvapalnený zemný plyn LNG, pripomínajú autori.

„Keďže domáca produkcia zemného plynu v Európe klesá a zvyšuje sa liberalizácia trhu, zvýši sa dovoz a obchodovanie so zemným plynom. Holandsko má silné postavenie, aby si mohlo nárokovať podiel na rastúcom trhu s tranzitom zemného plynu, dovozom skvapalneného zemného plynu a obchodovaním so zemným plynom,“ vyhlásil Dan Harris, jeden z autorov štúdie a doplnil: „Naša analýza však ukazuje, že tieto ambície nebudú bez odporu, pretože Belgicko, Rakúsko a Taliansko chcú rozvíjať svoje vlastné plynárenské centrá.“

Energia, TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.