Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektraren piestany
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Historická budova elektrárne v Piešťanoch. Foto: Michal Jesenič/energia.sk
5. mája 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Historická budova elektrárne sa premení na kultúrno-vedecké centrum

Elektráreň Piešťany bola postavená v roku 1906. Dnes je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. „Bola to jedna z prvých rakúsko-uhorských elektrární na báze mazutu. Ten bol privádzaný podzemným potrubím z neďalekej železničnej stanice,“ hovorí Michal Ganobiak, ktorí je spolu s Vladimírom Hainom víťazom študentskej súťaže, z ktorej napokon vzišiel architektonický návrh rekonštrukcie. V povojnovom roku 1946 bola elektráreň vyradená z prevádzky, ale ako transformátorovňa a rozvodňa slúžila až do 90. rokov minulého storočia.

V roku 2008 spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE) vyhlásila súťaž pre študentov architektúry o najlepší návrh na rekonštrukciu tehlovej budovy elektrárne. Zadanie hovorilo o multifunkčnom priestore s dôrazom na vedecko-technické vzdelávanie detí a mládeže. „Zadanie do bodky splnilo 24 študentov v 13 riešiteľských kolektívoch. Prvých päť bolo takých, že medzinárodná komisia skutočne nevedela komu to dať. Nakoniec v súťaži rozhodol prístup výkon-cena. Niektoré návrhy boli naozaj krásne futuristické projekty, ale naše prostriedky nie sú až také, aby sme si mohli dovoliť vykopať tento areál do hĺbky dvoch poschodí a urobiť tu niečo zásadne iné. Chalani nádherne spojili funkciu s tým, čo je reálne v súčasnom svete obmedzených finančných zdrojov,“ dodal hovorca spoločnosti ZSE Ján Orlovský.

Víťazný tím sa vo svojom návrhu snažil citlivo pristupovať k existujúcim konštrukciám. „V našom projekte sme sa snažili robiť minimálne zásahy do pôvodnej historickej stavby starej elektrárne,“ uviedol Ganobiak, ktorý dnes pôsobí ako doktorand na Fakulte architektúry STU v Bratislave.

Budova elektrárne sa premení na interaktívne technické múzeum s primárnym zameraním na detských návštevníkov. „Deti si budú môcť vyskúšať rôzne interaktívne pokusy z oblasti energií,“ uviedol pre portál energia Ganobiak. Budúce centrum Eureka by sa však podľa Orlovského mohlo využiť na rôzne druhy podujatí. Predstaviť si tam vie aj koncerty, filmové festivaly, či divadelné predstavenia alebo výstavy. „Naozaj by som chcel, aby od toho miesta vlakovej i autobusovej stanice, bol vstup do mesta trošku iný ako je dnes,“ praje si Orlovský.

Projektu rekonštrukcie elektrárne bolo vydané platné stavebné povolenie. Oživenie historického priestoru si vyžiada 3,8 mil. eur. Spoločnosť ZSE na tento účel vyčlení sumu 1 milión eur, zvyšok bude plynúť z príspevkov od iných sponzorov vrátane eurofondov. Prvé práce sa začnú už v máji tohto roka a ukončené by mohli  byť v roku 2014. „Prvá etapa výstavby, ak nám vyjdú prostriedky, by sa mala ukončiť v mesiacoch júl-august 2013. Je to rozrátané asi na 60 týždňov práce,“ uzavrel Orlovský.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.