Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
PC
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Počítač. Foto: Flickr.com/Kevin Zollman (Licencia Creative Commons)
9. októbra 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Hackeri údajne zaútočili na systém iránskych ropných plošín

Irán, ktorý je piaty najväčší vývozca ropy na svete, posilnil bezpečnosť svojich počítačových sietí po tom, čo jeho centrifúgy na obohacovanie uránu zasiahol v roku 2010 počítačový vírus Stuxnet. Za týmto útokom údajne stáli Washington a Tel Aviv. Teherán minulý mesiac ubezpečil, že je pripravený na „počítačovú vojnu“ so Západom.

Denník The New York Times začiatkom leta informoval, že americký prezident Barack Obama krátko po svojom nástupe do úradu v roku 2010 výrazne posilnil program počítačových útokov voči Iránu, ktorého jadrový výskum Spojené štáty a ich spojencov stále viac znervózňuje.

Minulý týždeň sa podľa iránskeho vedenia stali terčom počítačového útoku iránske infraštruktúry a komunikačné spoločnosti. Po celej krajine to vraj narušilo internetovú sieť. V apríli iránske úrady údajne odhalili počítačový vírus v riadiacom systéme pre správu väčšiny iránskych ropných exportov, ale systém sa podarilo udržať aktívny.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.