Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ciernobiela jadrova elektraren
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Bistrosavage (licencia Creative Commons)
5. decembra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Greenpeace „testoval bezpečnosť“ francúzskej jadrovej elektrárne

Osem aktivistov medzinárodnej ekologickej organizácie Greenpeace vniklo do elektrárne štátnej spoločnosti EDF ráno krátko pred 6:00 SEČ, potvrdila polícia. Prekonali pritom tri bezpečnostné pásma vrátane elektrifikovaných. Proti vstupu aktivistov nezasiahol nikto z miestnej skupiny ochranky či zamestnancov. Zadržaní boli až pri centrálnom reaktore.

„Nikto z objektu sa proti nim nepostavil a za zhruba 15 minút boli v najcitlivejšej časti elektrárne, teda pri jadrovom reaktore. A keď čo i len skupinka ľudí sa dokáže dostať do elektrárne, tak to naznačuje slabý bezpečnostný systém,“ povedal vo francúzskom rozhlase Europe 1 hovorca ekologickej organizácie Axel Renaudin.

Henri Guaiano, poradca prezidenta Nicolasa Sarkozyho, označil akciu za nezodpovednú, ale pripustil, že bude potrebné prehodnotiť zabezpečenie vstupu do všetkých elektrární. Zdôraznil, že je potrebné z tohto vniknutia vyvodiť dôsledky. Minister priemyslu Eric Besson uistil, že príjmu opatrenia, aby sa podobná situácia nemohla opakovať.

Podľa Europe 1 si hnutie vybralo na akciu práve jadrovú elektráreň Nogent-sur-Seine, pretože objekt leží len 95 kilometrov od Paríža.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.