Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Protest Nováky - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Greenpeace Slovensko
1. júna 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Greenpeace protestoval proti štátnej podpore uhlia

Päť nadrozmerných makiet pripomínalo známu počítačovú hru. Foto: Greenpeace Slovensko

Organizácia Greenpeace Slovensko vyzýva vládu SR, aby ukončila nesystémovú a neudržateľnú podporu uhlia. Ekologickí aktivisti v sobotu (30. mája) symbolicky protestovali na skládke popolčekového odpadu v blízkosti elektrárne v Novákoch. Štátne inštitúcie by sa podľa nich mali radšej zamerať na systematickú podporu obnoviteľných zdrojov energie.

Premiér Robert Fico dlhodobo obhajuje rozvoj baníctva na hornej Nitre. Ťažba hnedého uhlia je podľa neho v súčasnosti jedinou alternatívou pre tento región. Finančná podpora štátu pre výrobu elektrinu z uhlia je v tzv. všeobecnom hospodárskom záujme a potrvá minimálne do roku 2035.

Podľa Pavla Širokého z Greenpeace Slovensko je takýto postoj nesprávny. „Vláda prezentuje svoje rozhodnutia v prospech ťažby a spracovania uhlia ako sociálnu podporu. V skutočnosti však podporuje biznis, ktorý spôsobuje každoročne stovky predčasných úmrtí ľudí nielen na hornej Nitre. Ak chce Robert Fico hornej Nitre naozaj pomôcť, tak by mal podporiť presadzovanie vyššieho podielu obnoviteľných zdrojov, úspory energie a podporné programy, ktoré sám schválil,“ uviedol koordinátor energetickej kampane.

Na archívnej snímke Robert Fico v podzemí Bane Nováky. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Výroba elektriny z hnedého uhlia v elektrárni Nováky nie je rentabilná. Systém podpory ťažby a výroby elektriny z domáceho uhlia nastavila ešte v roku 2005 pravicová vláda Mikuláša Dzurindu. V roku 2010 štátnu podporu predĺžil vládny kabinet Roberta Fica s výhľadom až do roku 2035.

Štátnu podporu si výrobca uplatňuje prostredníctvom doplatku pre elektrinu z domáceho uhlia. Táto tarifa zabezpečuje výrobcovi úhradu rozdielu oprávnených nákladov a výnosov súvisiacich s predajom elektriny, podporných služieb a regulačnej elektriny vyrobených z domáceho uhlia. O výške doplatku rozhoduje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

V roku 2014 sa suma doplatku za elektrinu z uhlia vyšplhala na 93 miliónov eur. ÚRSO v apríli rozhodol o zvýšení doplatku na 66,3112 € za megawatthodinu (MWh) pre tento rok, pre rok 2016 sa zvýši ešte viac, a síce 70,7113 €/MWh. V dôsledku zvýšenia spomínaných taríf zaťaží elektrina z uhlia rozpočet v objeme takmer 94,5 milióna eur a budúci rok ešte o milión viac.

Podľa Greenpeace Slovensko by za tieto financie bolo možné vytvoriť 2000 pracovných miest v oblasti obnoviteľných zdrojov energie alebo viac ako 2200 miest v oblasti efektívneho využívania energie.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.