Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Dobijacia stanica Kosice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Dobíjacia stanica pre elektromobily v Košiciach. Foto: VSE.
16. februára 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Greenpeace: Elektromobily majú zmysel len ak ich poháňa čistá energia

K využívaniu vozidiel, ktoré jazdia na elektrinu a stlačený zemný plyn, treba pristupovať obozretne. Myslí si vedúci energetickej a klimatickej kampane Greenpeace ČR Jan Rovenský. Elektormobily totiž podľa jeho slov môžu prispieť k zvýšeniu produkcie elektriny v uhoľných elektrárňach. Navyše využívajú len časť vyrobenej energie, zbytok končí v chladiacich vežiach, stratách pri transformácii a prenose energie.

„Trend je to dobrý, pretože výrazne znižuje konvenčné znečistenie v okolí komunikácií a zároveň umožňuje nástup technológií, ktoré nám umožňujú rýchlejší prechod k bezuhlíkovej ekonomike. V každom prípade rozhodne nejde o samospasiteľné riešenie,“ povedal Rovenský k rozvoju elektromobilov. „Pokiaľ uvažujeme o elektromobiloch v rámci súčasného energetického mixu, teda z akých zdrojov sa tá elektrina pre elektromobil vyrobí, je ich globálny prínos k ochrane životného prostredia prinajmenšom sporný,“ dodal.

Počet dobíjacích staníc pre elektromobily v Česku stúpa

České energetické firmy v poslednej dobe venujú elektromobilite značnú pozornosť. Pražská energetika (PRE) minulý týždeň otvorila v Prahe prvé tri verejne prístupné dobíjacie stanice pre elektromobily. Ďalších zhruba 20 chce postaviť do konca roka. Rovnako spoločnosti ČEZ a E.ON v spolupráci s automobilkami uviedli do prevádzky niekoľko elektromobilov a stavajú dobíjacie stanice. Očakávajú, že v horizonte desiatich rokov sa elektromobily stanú masovou záležitosťou.

Za najväčšiu prednosť elektromobilov považuje Rovenský ich schopnosť akumulovať energiu. V rámci tzv. inteligentných sietí (smart grids), ktoré by v budúcnosti mohli regulovať dodávky a spotrebu energie, bude podľa neho možné používať pripojené autá na elektrický pohon ako malú obdobu prečerpávajúcich elektrární.

„Pokiaľ bude v sieti prebytok energie, auto sa bude dobíjať, v čase špičky si z nej naopak sieť energie odoberie. Pre majiteľa vozu bude toto opatarenie samozrejme ekonomicky výhodné – nočný prúd nakúpi lacno, špičkový predá draho,“ uviedol Rovenský. Týmto spôsobom by sa podľa neho mohol tiež regulovať nestály výkon obnoviteľných zdrojov.

Prvá stanica pre dobíjanie elektromobilov na Slovensku je v Košiciach

Koncom novembra minulého roka sa v Košiciach spustila do prevádzky historicky prvá dobíjacia stanica pre elektromobily na Slovensku. Nachádza sa priamo pred sídlom spoločnosti VSE, ktorá je zároveň jej prevádzkovateľom. Majitelia elektrických áut a hybridov môžu bezplatne využívať služby tejto stanice až do polovice tohto roka.

CNG vozidlá sú len prechodným riešením, tvrdí Greenpeace

Už dlhšiu dobu v Česku jazdia tiež automobily pohánané stlačeným zemným plynom (CNG). Spotreba CNG v minulom roku vzrástla medziročne o 24,2 % na 10,058 miliónov metrov kubických. Za ďalších 10 rokov sa podľa českej plynárenskej únie domáca spotreba CNG zvýši až na 800 miliónov metrov kubických. V Česku tiež rastie počet plniacich staníc CNG. V súčasnosti ich pre verejnosť funguje zhruba 30 a ďalších 8 až 10 by sa malo otvoriť v tomto roku.

„Je nesporné, že autá na zemný plyn majú nižšie emisie konvenčných polutantov ako bežné spaľovacie motory. Stále však platí, že zemný plyn je fosílne palivo a jeho spaľovanie tiež produkuje emisie skleníkových plynov. Jeho využitie sa dá teda považovať iba za prechodné riešenie na ceste ku skutočnej bezemisnej doprave,“ uzavrel Rovenský.

Lokalizáciu CNG dobíjacích staníc na Slovensku nájdete na našej energetickej mape.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.