Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Turbina zdola
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Eidoloon (licencia Creative Commons)
12. októbra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

Google bude zásobovať elektrinou z vetra 2 mil. domácností

Google a japonská firma Marubeni postavia v Atlantickom oceáne niekoľko veterných parkov. Chcú zásobovať cca 2 mil. domácností v amerických štátoch Virginia, Maryland, Delaware a New Jersey.K projektu sa tiež pripoja Atlantic Grid Development z USA a fond Good Energies Investment zo Švajčiarska.

Google bude financovať predovšetkým infraštruktúrnu časť. Spoločne s ďalšími súkromnými investormi položí na oceánske dno vysokonapäťové káble a vybuduje „grid“, ktorý veterné parky prepojí medzi sebou a s pevninou.

Konzorcium AWC očakáva ďalších investorov

Podľa Ricka Needhama z Google, internetová spoločnosť kúpi v rozvojovej fáze projektu Atlantic Wind Connection (AWC) 37,5-% podiel. Rovnaký podiel kúpi aj Good Energies, pričom podľa denníka The New York Times postupne, ako sa budú pridávať ďalší investori, by mohli svoje podiely znižovať.

Náklady na celý projekt odhaduje americký denník na 5 mld. dolárov (3,61 mld. eur). Google by v prvej fáze chcel do neho investovať približne 200 mil. dolárov. Postupne by mal Google svoje investície zvyšovať a splatiť 10 až 15 % z celkových nákladov.

6 tis. MW „vo vetre“

V konečnej fáze by mali podmorské káble privádzať na pevninu elektrickú energiu z parkov s celkovým inštalovaným výkonom 6 tis. MW. Kedy sa však projekt začne realizovať, nie je jasné. Hovorí sa o roku 2016.

Budú dbať na vzhľad krajiny

Veterné turbíny by sa mali nachádzať 24 – 32 km od pobrežia. Je to dostatočná vzdialenosť na to, aby ich už takmer vôbec nebolo z pobrežia vidieť. Vzhľad krajiny bol totiž témou, ktorá zarezonovala americkou verejnosťou ešte v roku 2001, kedy sa hovorilo o výstavbe veternej farmy firmy Cape Wind.

Vstupom Google veterná energetika v USA ožije

Podľa analytikov by vstup Google do tohto projektu mohol urýchliť rast sektora veternej energetiky v USA. Myslí si to Charlie Hodges, energetický analytik. Podľa neho Spojené štáty v tomto sektore zaostávajú napríklad za Čínou, ktorá je v inštalácii veterných turbín omnoho pružnejšia.

Podľa Global Wind Energy Council, skupiny na podporu veternej energie vo svete, investície do tejto formy výroby elektrickej energie by mohli do dvoch dekád v USA dosiahnuť 202 mld. dolárov, informovali agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.