Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Afrika - ženy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / US Army Africa (licencia Creative Commons)
16. decembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ghana začala s ťažbou ropy

Medzi vývozcov africkej ropy sa zaraďuje už aj Ghana. Prezident krajiny John Atta Mills včera slávnostne otvoril prevádzku ropného poľa Jubilee, ktorého produkčná kapacita by mala dosiahnuť 120.000 barelov ropy denne. Vláda do troch rokov počíta s trojnásobným zvýšením produkcie.

K objaveniu ropného poľa prišlo v roku 2007. Pomenovanie získalo na počesť polstoročného výročia od vyhlásenia nezávisloti Ghany. Objem ropy v ložisku, ktoré bude ťažiť konzorcium firiem na čele s britskou Tullow Oil, sa odhaduje na 1,8 mld. barelov.

Ghana chce čo najviac vyťažiť zo svojho energetického potenciálu. Ako uviedol prezident Mills, chce sa vyhnúť osudu iných afrických krajín, pre ktoré sa objav veľkých ložísk ropy stal viac prekliatím ako požehnaním. Ghana sa považuje za jednu z najsilnejších demokracií v Afrike a jej ekonomika je založená na príjmoch z vývozu zlata a kakaa.

Vláda verí, že príjmy z tržieb energetických surovín pomôžu zvýšiť tempo ekonomického rastu krajiny v nasledujúcom roku o viac než 12 %. Išlo by tak o dvojnásobok tohtoročného tempa. Ghana si tak bude môcť dovoliť investovať do infraštruktúry a budovať nové priemyselné sektory.

Guinejský záliv má pre svetovú ťažbu ropy čoraz väčší význam. Surovinu z oblasti vyváža už Rovníková Guinea, Gabon a Kongo. Do klubu ťažiarskych krajín chcú vstúpiť aj Libéria a Sierra Leone.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.