Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
euro rolka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Public Domain Photos (licencia Creative Commons)
25. októbra 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Gazprom prehral spor, zaplatí pokutu vo výške 500 mil. USD

Verdikt, prvý svojho druhu, pravdepodobne nahrá do karát aj ďalším klientom Gazpromu, ktorých ruský energetický gigant núti, aby kúpili ním stanovený minimálny objem plynu, alebo zaplatili pokutu.

Hovorca českej firmy Martin Chalupský agentúre Reuters potvrdil, že spoločnosť dosiahla víťazstvo na súde vo Viedni.

Hovorca Gazpromu sa odmietol k prípadu vyjadriť. Ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na zdroje z plynárenského priemyslu uviedla, že energetický gigant chcel od RWE pokutu 500 miliónov USD (386,34 milióna eur) za to, že v rokoch 2008-2011 nedobral celý minimálny objem plynu.

Verdikt zasadí ďalšiu ranu podnikateľským praktikám Gazpromu v Európe, ktorej dodáva štvrtinu celkovej spotreby komodity.

Ruský štátny energetický monopol je hlavným, alebo jediným dodávateľom plynu mnohým krajinám strednej a východnej Európy.

Gazprom vyšetruje aj Európska komisia pre podozrenie, že bránil voľnému „toku“ plynu v Európe. Ruská spoločnosť súhlasila, že preskúma niektoré kontrakty, vrátane kontraktu s nemeckou firmou E.ON. Spoločnsoť vedie súdny spor o pokutu za neodobraný objem plynu aj s poľskou spoločnosťou PGNiG.

Zdroj: TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.