Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Gazprom-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Mitya Aleshkovsky (licencia Creative Commons)
25. novembra 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Gazprom získa plnú kontrolu nad sieťou plynovodov v Bielorusku

Za 50 percent akcií zaplatí približne 2,5 miliardy dolárov. Gazprom tak bude mať pod kontrolou sieť plynovodov na území Bieloruska, čím by mal zabrániť výpadkom dodávok plynu do krajín Európskej únie.

„Dnes získame 100-percentný podiel v Beltransgazu,“ povedal šéf Gazpromu Alexej Miller. Gazprom už od minulosti vlastní v bieloruskej firme polovičný podiel a o zámeri prevziať aj zvyšok informoval už v lete.

Rusko má v súčasnej dobe s Bieloruskom uzavretú päťročnú zmluvu, ktorá ale skončí 1. januára. Rozhovory medzi oboma stranami preto veľmi pozorne sledujú odberatelia aj finančné trhy. V minulosti sa už niekoľkokrát stalo, že spor medzi Moskvou a tranzitnými krajinami viedol k prerušeniu alebo obmedzeniu dodávok zemného plynu do krajín Európskej únie.

Tento rok by mal Gazprom svojim európskym odberateľom dodať približne 152 miliárd metrov kubických plynu. Cez Bielorusko prechádza približne 20% dodávok, zvyšok sa do EÚ dostáva cez tranzitné plynovody v Ukrajine.

Nedávno začal Gazprom dodávať plyn do Nemecka priamo, a to novým plynovodom Nord Stream, ktorý vedie pod hladinou Baltského mora. Zariadenie prepravuje 27,5 miliardy metrov kubických plynu ročne.

Miller sa vyjadril aj ku zmluvnému vzťahu s Ukrajinou a zdôraznil, že terajší zmluva je platná a nie je pravdepodobné, že by sa menila.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.